Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

KRUPAJSKO VRELO,
22.-24. MAJ 2009.

Ekspedicija je već tri puta odlagana. Od poslednje posete 10.-11. Jan. '09. vremenske prilike su nas sprečile da nastavimo sa istraživanjem. Prvo obilni sneg, zatim otapanje, pa prolećne kiše nisu dozvolile da se upustimo u dalje otkrivanje tajni krupajskog vrela. Vreme smo iskoristili da dobro pripremimo tim. Redovna ronjenja, specijalistički workshop-ovi i na kraju ekskurzija na Ohrid sa dubokim deko zaronima dobro su uigrale tim. "Hotel Triton" već davno je spreman.

Na vrelo smo stigli u petak ujutro. Vremenske nepogode napravile su dar-mar na našoj omiljenoj lokaciji. Za početak ogromno stablo srušeno usled nevremena preprečilo nam je put ka vodi. Valjalo je prvo ukloniti stablo.

Malo odmora i mogli smo se pripremiti za prvi zaron. Nismo ni sanjali šta nas čeka u pećini.

Voda koju je vrelo izbacivalo bila je mlečno bela. Providnost max. 3m. Meštani kažu da su poplave bile strašne i da je ceo teren oko vrela bio poplavljen. Mogli smo da predpostavimo na šta liče naše permanentne linije u pećini (u koliko još postoje). Naravno kao što smo i očekivali arijane su bile pokidane. Unutrašnjost pećine bila je strašno "prljava". Najmanji pokret perajima je smanjivao vidljivost na 0m. Sedimenta je bilo na sve strane i svedočio je o divljanju vode u pećini. Odlučili smo da provizorno "iskrpimo" linije i da se spustimo na 57m i napravimo deko-depo. Na žalost na 57m nije bilo pogodnog mesta za odlaganje boca pa smo se spustili malo dublje. Na 60m nadjosmo pogodno mesto i vezasmo užad za deko boce. Odlučili smo da odemo na ručak i da popodnevni zaron iskoristimo da instaliramo nove permanentne linije i očistimo pećinu od iskidanih arijani. Posle kraće dekompresije izronili smo i uputili se u "Zov Homolja". Njihova dobra kuhinja nas svaki put iznova iznenadi.

Sledećeg jutra rano smo ustali. Vreme dok ne stignu ostali iskoristili smo za pripremu opreme.

Stigli su Vlatko i Dane čime je ekipa bila upotpunjena. Odredjen broj support-divera je iz zdravstvenih ili poslovnih razloga bio sprečen da učestvuje u ekspediciji. To je značilo da svaki član tima mora da uloži 200% napora kako bi ekspedicija uspela i svi se živi i zdravi vratili. Pristupili smo pripremi i instalaciji "Hotela Triton". Prvo je trebalo prokrčiti put do vrela, pa hotel spustiti u vodu.
Užurbano smo pristupili opremanju. Valjalo je potopiti habitat i pozicionirati ga na mesto, a potom po već razradjenom (i više puta uvežbavanom) scenariju ući u "hotel", "odmoriti" i izaći u pratnji support ronioca.
Po "nameštanju" habitata pristupili smo opremanju "Hotela Triton" i uvežbavanju ulaska i izlaska. Trebalo je ispod "hotela" na vrpce smestiti deko boce kao i odneti dva pojasa sa 16kg tegova. Push-diveri će pre ulaska u habitat odložiti sve deko boce, staviti tegove, skinuti komplete dvobocnika i ući u "hotel". Po obavljenoj dekompresiji, uzeće po jednu deko-bocu zakačiti je za pojas, naduvati se Argonom i balansirajući se na odelo izroniti brzinom od 0,5m/min.
Naravno po obavljenoj "vežbi" svu opremu je trebalo izneti iz pećine i dopuniti deko-boce.
Iscrpljeni ali zadovoljni krenuli smo u "Zov Homolja". Posle pauze čeka nas još jedan naporan zadatak. Treba obaviti setup-dive i uneti sve potrebne boce i materijal za predstojeći sutrašnji zaron.
 

 

< 1, 2, 3 >

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]