Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

KRUPAJSKO VRELO,
22.-24. MAJ 2009.

Posle ručka i odmora uradjen je brifing i pristupilo se odnošenju materijala do vrela.

Posle nekoliko zarona setup je obavljen. Sledio je iscrpan brifing u vezi sutrašnjeg zarona. Svako je dobio svoje zadatke i pre svega SATNICU. Nekoliko puta je ponovljen plan kako bi svako znao u kom trenutku treba gde da bude, iznad i naravno ispod vode. Sve je bilo spremno za sutrašnji veliki zaron. Krenuli smo na zasluženi počinak. Sutra moramo rano ustati.

Jutro pred zaron

Dan je počeo u 5.30. Uveliko je svanulo ali je sunce zaklonjeno iza brda, tako da je spoljna temperatura idealna za opremanje. U 6.30 sat je počeo da kuca. Prvi su na redu bili Vlatko i Mika. Snimanje kadrova i provera svih boca (i onih na dubokim vezištima) je bilo na dnevnom redu. Zatim su krenuli Dane i Stefan. Prenošenje teških dvobocnika, lampi, motalica i td. do vrela. Na kraju Mirko i Bane počinju sa oblačenjem.

U 7.40 Mika i Vlatko se vraćaju. Mirko i Bane dobijaju OK za zaron. Avantura je mogla da počne.

Kratka pauza i support tim počinje da radi punom parom. Posle 80 min deep support treba da je u kanalu na svom mestu. Mika kreće i vraća se sa mešovitim vestima. Ronioci su dobro, na backup lampama su, potošili veliku količinu deko gasa. Prešli na rezervni deko gas. Treba hitno dostaviti dva dvobocnika break-gasa ispod habitata. Izgleda da su ostali duže nego predvidjeno i nemaju više back-gasa. Počinje trčanje. Dovlače se rezervni dvobocnici i opremaju za transport pod habitat. Push-diveri neće biti kod habitata još 50min ali se nikad ne zna do kakvih dodatnih komplikacija može doći. Spremaju se sveže kanister lampe za support divere i dvobocnici se odnose.
Sledeća vest. Ronioci su dobro. Uspešno smešteni u "Hotel Triton". Bezobrazni su i traže čaj i grickalice. Prvo će dobiti vodu. Na dubokim sidrištima su takodje bili postavljeni kanisteri sa vodom. Maksimalna postignuta dubina 123m. Izvršena je prilična dužina horizontalne penetracie. Došli su do dna i nisu imali vremena da nadju dalji put. Kasnije će se na motalici proveriti kalibracija i odrediti dužina penetracije. Sad ih treba obilaziti na 15 min.
Posle 230 min. ronioci praćeni support timom izranjaju. Slede uzbudljive priče. Adrenalin vlada i niko nije umoran. Sada support diveri treba da naprave površinski interval, pa da se zatim bace na clean-up dive. Mirko i Bane imaju poštedu i maksimalno je koriste.
Posle ručka (naravno u "Zovu Homolja") obavljeno je nekoliko zarona u kojima su izvučene sve deko boce i materijal.
Pošto su sva uzbudjenja prošla surface manager može da odahne i da zadovoljan krene na put ka kući.
Ekipa je uspešno obavila ovaj komplikovani zadatak. Mnogo toga se naučilo i željno se iščekuje dalje ispitivanje vrela.
 

 

< 1, 2, 3

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]