Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

REEL WORLD Workshop Jan. 2009.

Od 31.01. do 01.02.2009. održan je REEL WORLD Workshop. Pohadjanje workshopa bilo je obavezno za sve napredne članove. Naravno i svi ostali (koji još nisu pohadjali ovo gradivo) su bili dobrodošli. Kako je ponavljanje majka svakog znanja i pošto su ove tehnike u odredjenim okruženjima od životnog značaja za pojedinca i grupu, bilo je neophodno obnoviti i usavršiti ranije stečena znanja. Oblast primene motalica je jako široka (u olupinama, pod ledom, u pećinama, prilikom deko zarona) tako da je imalo dosta toga novog da se čuje i nauči. Praktičnom delu predhodila je teorijska nastava u učionici koja je bila obimna i dobro ilustrovana primerima od strane instruktora.

Po upoznavanju sa vrstama motalica, konopaca, i sredstvima za obeležavanje, posebna se pažnja posvetila protokolima i procedurama u slučaju nužde. Težište ovih protokola i procedura bilo je na ronjenju u okruženju gde je onemogućen direktan izron na površinu.

Po završetki tročasovnog teorijskog dela nastave usledila je pauza za okrepljenje i skupljanje snage za praktični deo nastave.

Usledila je pravilna "kalibracija" motalica, postavljanje i praćenje linije kao i obeležavanje i vezivanje čvorova.

Kao poslednje pristupilo se uvežbavanju veština koje se primenjuju u slučaju nužde.

Sledeći dan je bio rezervisan za uvežbavanje ovih veština u realnim uslovima. Hladna voda (4 C) muljevito dno i relativno ograničena vidljivost su dodatno otežale stvar. Dobro vladanje osnovnim veštinama (tehničkog) ronjenja bilo je od presudnog značaja za uspešno ispunjenje zadatka.

Još jednom se pokazalo da za bezbedno ronjenje (pogotovo kada se izvode zahtevni zaroni) nikad nije dovoljno vežbe. Svaka tehnika koja se bez muke izvodi u idealnim uslovima u trenutku kada dodje do dodatnog stresa može da se pretvori u katastrofu. Samo vrhunski utrenirani ronioci u tim uslovima uspevaju da sačuvaju pribranost i od situacije potencijalno opasne po život stvaraju samo blago neugodan dogadjaj. Od neugodnosti do katastrofe je mali korak koji, u koliko ga prekoračimo, vodi u nepovrat. Kako zaroni postaju izazovniji dužni smo zarad svoje sigurnosti i sigurnosti onih koji rone sa nama da damo sve od sebe kako bi bili spremni na izazove koji nam predstoje.

Mi volimo sport kojim se bavimo i želimo da ga još dugi niz godina upražnjavamo!

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]