Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

OSNOVNI OPISŠta znači D.I.R.
___________________

Istorijat
___________________

Za koga je D.I.R.
___________________

Gde D.I.R. sistem ne zadovoljava
___________________

Osnovni opis
___________________

Oprema
___________________


Kratak opis D.I.R. ronioca. Sve detalje možete naučiti na našim kursevima. Pre kupovine opreme možete se posavetovati sa našim instruktorima.

*Oprema je samo jedan deo sistema. Neophodna su znanja u pravilnom korišćenju i procedurama. Kako tehničko ronjenje može biti opasno po život, naglašavamo da je neophodno proći odgovarajuću obuku!

Maska treba da je malog volumena i da joj ne "odstoje" delovi.

Sistem za disanje se sastoji od dva regulatora. Glavnog regulatora koji se nalazi na crevu dužine 210cm i backup regulatora koji se nalazi na crevu dužine 56cm. Oba moraju biti predvidjeni za hladnu vodu. Diše se iz regulatora sa dugim crevom. U koliko on zakaže prelazi se na backup regulator koji visi oko vrata. U koliko partner ima problema sa regulatorom, daje mu se onaj na dugom crevu.

Boce na ledjima (dvobocnici) su uvek čelični. Ne upotrebljavaju se boce visokog pritiska (kompozitne!). Boce i prazne treba da su negativno plovne. Najčešće veličine su: 2x12, 2x18, 2x20L. Boce su spojene čeličnim šelnama, i pomoću osovina prikačene za ploču na ledjima.

Boce su spojene "mostom" sa ventilom za izolaciju. Priključci treba da budu po DIN standardu.

Boce se preko ploče i sistema oprtača nose na ledjima. Na oprtačima su montirana samo 3 D-ringa koja služe za kačenje. Dodatna 2 D-ringa se nalaze na medjunožniku, napred i pozadi.

Kompenzator plovnosti je "wing" tipa i nalazi se izmedju ploče i boca, povezan kratkim inflatorom od 56cm. Ne upotrebljavaju se sistemi za brzo ispuštanje vazduha. Wing mora biti dvostruki, sa spoljnom vrećom od robusnog materijala.

Termalnu zaštitu pružaju suva odela. Balansiranje pomoću njih se ne upražnjava! Odelo mora biti takvo da ne gubi plovnost i izolaciona svojstva prilikom zarona - od nestišljivih materijala (trilaminata). Mora biti opremljeno džepovima.

Kompas se nosi na levoj ruci.

Backup lampe se nose levo i desno ispod pazuha. Primarna lampa je iz dva dela, kanistera i glave. Kanister sa akumulatorom se nosi na desnoj strani opasača, a glva pričvršćena za nadlanicu.

Bottom timer se nosi na desnoj ruci. Može se upotrebiti i kompjuter, ali samo kao merač vremena i dubine.

Stage boce (dodatne boce) se uvek nose sa leve strane. Ove boce moraju biti od aluminijuma.

Peraja ne smeju biti predugačka i moraju biti kruta i teška. Za kačenje se umesto standardne gumene vrpce mogu upotrebiti čelicni federi.

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]