Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

DEEP DIVER generacije Novembar '08. i Mart '09

Nekome će se učiniti da ovaj izveštaj stiže malo kasno, medjutim, da bi se uspešno završio Deep Diver i još važnije steklo odgovarajuće znanje potrebno je dosta vremena. Što raznovrsnija iskustva mogu pomoći da polaznici postanu bolji ronioci. Ovo je izveštaj sa kursa dve generacije učenika.

Kao po običaju bilo je potrebno obnoviti stara i steći gomilu novih teoretskih znanja. Predavanja su potkrepljena pričama "iz stvarnog života" i odgledano je dosta filmova, fotografija i drugog edukativnog materijala u cilju što slikovitijeg i lakšeg učenja.

Teoretski test koji je bilo neophodno položiti je težak ali pošten. Tako česta "trik pitanja" ne postoje. Potrebno je samo da polaznici pokažu potreban nivo znanja i shvatanja materije. Praktični deo kursa počeo je već u učionici. Prvo je odgledan snimak prethodne generacije sa vezbi na bazenu. Iako ponekad malo smešni snimci, niko se nije smejao. Valjalo je već sutradan pokazati isto, po mogućstvu u boljem izvodjenju. Kazu treba učiti na tudjim greškama. Analizirani su ključni problemi i tražena su rešenja za prevazilaženje istih.

Zatim su na suvo vežbani stilovi plivanja koji garantuju ne podizanje mulja, donacija dugog creva, pravilan položaj tela, manipulacije ventilima i mnoge druge potrebne i korisne tehnike. Usledile su neophodne seanse u bazenu. Sada je trebalo naučeno isprobati i demonstrirati u vodi. Budno oko kamere bilo je nemilosrdno u otkrivanju deficitarnih tehnika. Lebdenje u horizontalnom položaju 20-30cm iznad dna bazena, skidanje i stavljanje maske (u istom položaju) kao i valve drill pokazale su se kao trn u oku polaznika. Kako bi se ovladalo tehnikama mnogostruko je premašeno vreme obuke i minutaza pod vodom.

Dobro "potkovani" posle bazena pristupilo se vežbanju na Adi Ciganliji. Zaronima je predhodio iscrpan breefing. Hladna voda i zimski uslovi tražili su odgovarajuću termalnu protekciju (u kojoj se vežbe još teže rade) i maksimalan napor polaznika. Planirano je trajanje zarona od po 45min, ali su u praksi trajali i do 70min. 6 stepeni C voda nije olakšavala zadatak. Po zaronu uz topao caj analizirani su zaroni. Simulirani kvarovi opreme, gubitak gasa, svetla, para, ipsljivanje deko platforme i sl. samo su neki od scenarija koji su uvežbavani.
Kao finale kursa predvidjeni su duboki zaroni. Za ovo je već valjalo otići van grada. U dobrom društvu sve je lakše.

Nekad i daleko van grada. Lokacije kao kanjon Drine, Zaovinsko, Ohridsko jezero, Jadran i vrela Srbije samo su neke od lokacija na kojima su polaznici pekli zanat.

Stariji i iskusniji članovi kluba pomagali su kolegama i uskoro se formirala skladna i uigrana ekipa.

Timski rad i požrtvovanost za para su na visokoj lestvici prioriteta u Tritonu. Roneći sa starijim kolegama na što raznovrsnijim lokacijama obezbedjuje se baza za sticanje znanja i osećaja za tim. zaroni koji služe za sticanje iskustva često izlaze iz okvira predvidjenih datim kursem i na taj način se polaznici spremaju predstojeće komplikovanije zarone.

Program kursa i standardi Tritona su jako zahtevni tako da i sa izvedenim fondom časova tri puta većim od predvidjenog svi polaznici nisu u potpunosti zadovoljili. Oni koji su položili zaslužili su to u potpunosti dok za one koji su pokazali slabosti par dodatnih časova doprineće da i oni dostignu nivo obučenosti potreban da bi se na nivou Deep Divera ronilo u Tritonu.

Više o utiscima polaznika možete pročitati OVDE

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]