Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca SEMINAR "DEKOMPRESIJA - TEORIJA I PRAKSA"

Na prvom mestu hvala svima iz Tritona, za odvojeno vreme i trud da nas okupe u prijatnoj atmosferi. Posebno zahvaljujem Mirku jer je uspeo da svoje neiscrpno znanje koje je godinama sakupljao iz različitih izvora pretoči u jedno veoma zanimljivo predavanje, lako shvatljivo roniocima početnog nivoa, ali isto tako interesantno i roniocima sa većim iskustvom. Kroz zanimljive priče i detalje o pionirima ronjenja nam je dočarao nastanak dekompresionih tablica i uopšte kako je nastala potreba za njima. Posebno me je fasciniralo njegovo objašnjenje algoritama po kojima funkcionišu softveri savremenih ronilčakih kompjutera, mada se slažem sa njegovom idejom da se ne treba bespogovorno oslanjati na njih. I najviše iz tog razloga prijavljujem sebe za sve buduće seminare!
I naravno hvala Vlatku koji je sve to i ovekovečio okom kamere.

(Jelena Vukosavljević PADI/TDI Inst. )

Seminar je bio edukativan i zaista upečatljiv, ne preopširan, ali ni preuzak da se pojasne i u velikoj meri razjasne pojmovi i "opasne reči" kao dekompresoni algoritam ili skracenice VPM, RGBM i sl. kojima se (nažalost) mnogi frljaju, a malo ko uopšte zna šta to znači. Osim opisa istorijata same dekompresione teorije i algoritama, bile su obuhvaćena i najnovija saznanja iz te oblasti, koja mislim da nisu dostupna široj ronilačkoj populaciji u standardnoj čak ni u svoj "službenoj" literaturi i za to sve pohvale predavaču.

 Ako ništa više, sa seminara sam otišao "bogatiji" za te informacije koje inače mislim da ne bih saznao "redovnim službenim edukacionim kanalima" u skorije vreme, i "srećniji" za saznanje da i "kod nas" ima ljudi koji se trude da uvek budu u toku sa najnovijim dešavanjima u dragom nam ronjenju.

Ukratko, bilo mi je zadovoljstvo i čast prisustvovati, i biće mi drago da učestvujem na svakoj narednoj sličnoj manifestaciji.

(Vladimir Stanojević)

 

Nekoliko nedelja nakon završenog teorijskog dela IANTD deep dive kursa, još uvek pod utiskom Mirkovih maratonskih predavanja na kojima smo sa uživanjem imali prilike da  na najpozitivniji način naučimo mnogo više od onoga što IANTD program predvidja, Triton je organizovao seminar o dekompresiji. Posle pauze u predavanjima bilo je pravo zadovoljstvo biti na seminaru. U nedelju u deset ujutru ekipa je bila na okupu u klupskim prostorijama. Od priče o dalekoj istoriji ronjenja, preko dekompresionih tablica i njihovog razvoja do implementacije  svega toga u softverske algoritme savremenih ronilačkih kompjutera i praktične primene, seminar je uz jednu pauzu trajao nekoliko sati. U opuštenoj prijateljskoj atmosferi predavanja i povremenih pitanja i odgovora vreme je proteklo brzo. Svi mi koji smo bili na seminaru imali smo prilike da saznamo još nešto o tome kako se kroz istoriju razvijalo naučno znanje o procesima koji u ronjenju utiču na naš organizam. Seminar je svakako bio za preporuku svima koji žele da o ronjenju i dekompresiji saznaju više, bez obzira na to koje su ronilačke kategorije i kojom se vrstom ronjenja bave. Za svaku pohvalu.

(Saša Milovanović)

 


Kao prvo da pohvalim organizatore seminara na prijatnoj društvenoj atmosferi, a pogotovo Mirka koji je skoro četvorčasovno predavanje o dekompresionoj bolesti i problemima dekompresije izneo na jedan zanimljiv način, tako da ni u jednom trenutku nije postalo teško za praćenje. Tek sam počeo da se bavim ronjenjem, zbog toga što volim vodu i volim da istražujem podvodni svet, ali mi je briga o sigurnosti oduvek zadavala glavobolju.

Postavljao sam razna pitanja u vezi dekompresije instruktorima u prolazu i oni su mi u prolazu odgovarali, ali nisam u potpunosti bio zadovoljen tim odgovorima i imao sam još dosta toga na umu što sam hteo da znam. Tako da je ovaj seminar došao kao poručen. Najzad sam imao priliku da saslušam sveobuhvatnu priču o dekompresiji. Naravno ima još dosta toga što treba da naučim, i unapred se radujem sledećem ovakvom okupljanju. Zahvaljujem se svim organizatorima seminara.

(Vladimir Vuković)


Sticanje znanja bi trebalo da uključuje kompleksne kognitivne procese, percepciju, učenje, komunikaciju, asocijaciju i   rezonovanje . Termin znanje   se, takodje, koristi da se izrazi sigurno   razumevanje   subjekta, materije sa mogućnosti da se njime (znanjem) poslužimo u odredjene svrhe. Po meni je predavanje koje je održano sve navedeno ispunilo. Uspelo je da mi ulije veliku količinu znanja, vezanog za sopstveni hobi, za kojim žudim. Seminar mi je odgovorio na brojna pitanja koja su se vrzmala po glavi, postavio još više novih i time  ubrizgao ogromnu dozu nove znatiželje. U budućnosti se nadam mnoštvu sličnih  . . . 

(Matija Petković)


Na Tritonovim tehničkim kursevima sam dosta naučio o fizici, fiziologiji i matematici koja stoji iza svakog uspešno isplaniranog i sprovedenog zarona. Ono što sam na DEKO seminaru naučio je kako zapravo funkcioniše taj neophodan alat za ronjenje koji se zove algoritam ronilačkih tablica uz bliže upoznavanje sa svakim važnijim, kao i njegovim prednostima i nedostatcima.

(Stefan Aćimović)


Seminar je bio super, a bogami tražilo se i mesto više. Ovakva okupljanja uvek donesu nešto novo. Priče o ronjenju nikad nije dosta i tako je bilo i na ovom seminaru. Trebalo bi organizovati tri do četri okupljanja godišnje i mislim da bi to bila prava mera. Dosta sam novoga naučio i to smatram velikim uspehom.

(Željko Bajkin)


 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]