Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

 

REGULATORI

Suprotno opštem mišljenju, u tehničkom ronjenju nije imperativ imati regulator najviših performansi. Razlog je što se na dubini umesto vazduha koriste mešavine sa helijumom koje su mnogo ređe, tako da su performanse često bolje nego na manjim dubinama sa vazduhom. Bitno je da se radi o takozvanoj downstreem tehnologiji. Dalje bitno pri izbori su, raspored izvoda na prvom stepenu, dostupnost rezervnih delova i servis. Postoji široka paleta regulatora koja zadovoljava ove kriterijume. U Tritonu smo se opredelili za jednog proizvodjača, jer je kroz bezbroj tehničkih zarona širom sveta u različitim uslovima dokazao svoj kvalitet. Jednom rečju to je No. 1 regulator u DIR ronjenju. Performanse, raspored creva, jednostavnost i pouzdanost su odlike ovog modela. Iz tog razloga smo obezbedili mogućnost nabavke i servisiranja. Kako se posle izvesnog vremena bavljenja tehničkim ronjenjem ukazuje potreba za sve većim brojem regulatora (primarni, backup, stage, argon i td) preporučujemo da se regulatori uniformišu. Regulatori se posebno "šteluju" za specifične potrebe tehničkog ronjenja na gasne mešavine.

Kako su regulatori mehanički sklopovi koji direktno utiču na bezbednost ne preporučuje se bilo kakvo samostalno "čačkanje". Za sve radove podešavanja i servisiranja rado vam stojimo na raspolaganju.

Konfiguracija: Upotrebljava se most sa izolacijom. Potrebno je imati 2 prva stepena, 2

druga stepena, jedan inflator i manometar. Creva se konfigurišu kao na slici. Ronilac diše iz dugog creva (ca. 2m) koje je montirano na desni prvi stepen. Crevo se spušta pravo dole iza winga, pa ispod lape, dijagonalno preko stomaka oko glave i dolazi sa desne strane u usta. Ovaj način omogućava da dugo crevo leži usko oko ronioca i omogućava da ga bez pomoći sam skine i stavi. Važno je da se glavni regulator (na dugom crevu) poslednji stavi da bi bio slobodan za dodavanje u slučaju da se partner nadje u situaciji bez gasa. Manometar sa levog izvoda ide pravo dole ispred winga i karabinom se kači za D-ring na boku. Inflator za wing ide sa desnog izvoda. Backup regulator ide sa levog izvoda i roniocu dolazi sa desne strane. Visi mu ispod brade obešen lastišom oko vrata. Ovaj položaj omogućava da je regulator uvek na istom mestu i da u slučaju nužde, uz malo vežbe može da se dohvati i bez ruku.

U slučajevima kada nije potrebna velika količina gasa (ili je dvobocnik nedostupan) ista konfiguracija se može koristiti na mono boci sa dva separatna izvoda. Za rekreativno ronjenje moguće je koristi gore navedena konfiguracija na jednom prvom stepenu i na mono boci.

OPREMA>

 
 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]