Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

LAMPE

U tehničkom ronjenju koriste se takozvane primarne i backup lampe.

Primarne lampe moraju imati zadovoljavajuću snagu (smatra se da je to oko 50W) i vreme sijanja duže od vremena ronjenja. Kako u tehničkom domenu zaroni traju i preko 180min jasno je da to iziskuje velike lampe. Da bi se njima i dalje lako manevrisalo razdvojeni su akumulator sa baterijama i sama glava. To su takozvane kanister lampe. Kanister se nosi na desnoj strani oprtača (oko struka) a glava je kablom dužine ca. 1m povezana sa kanisterom. Na glavi je montirana ručka koja obezbedjuje da se lampa nosi na nadlanici čime ruke ostaju slobodne.

Po tipu napajanja možemo razlikovati punjive akumulatore na bazi Pb, ili NiCd, NiMh. Oba timaju imaju svoje prednosti i nedostatke.

Olovni akumulatori se lako održavaju, to jest pune neposredno posle zarona robusni su, jeftini i dugotrajni. Problem je veliki gabarit i težina.

NiCd, NiMh i u novije vreme LiJon su moderniji akumulatori manjeg gabarita i težine. Održavanje (punjenje) može biti problematično zbog memorijskog efekta kao i složenost (cena) dvo i itrostepenih specijalnih punjača. Eventualno potrebna zamena može dovesti do znatnih materijalnih troškova.

RAZLIKA: 14Ah 50W Halogen, 9Ah 18W HID, 3Ah 10W HID

Po tipu rasvetnog sredstva razlikujemo halogene i nove takozvane HID lampe.

Halogene sijalice su jeftine, relativno robusne i mogu se naći na svakom koraku. Rade se i posebne visokokvalitetne halogene sijalice pod nazivom ksenonfoto ili HLX, koje daju belje svetlo ali im je vek trajanja jako smanjen (praktično rade na previsokom naponu). Minimalna snaga bi bila 30 W, bolje 50 W, što za pristojno vreme gorenja traži akumulatore visokog kapaciteta.

HID tehnologija slična onoj u autoindustriji uzela je maha i u ronjenju. Visoka temperatura svetla oko 5000 K daje izuzetno belo svetlo i uz izrazito nisku potrošnju (visoka efikasnost) za komparabilno vreme sa halogenim sijalicama traži višestruko manji kapacitet baterije. Nedostatak su neophodna osetljiva elektronika (napon pri paljenju iznosi više hiljada Volti) i jako visoka cena same sijalice. Sijalice su 10 ili 18 W što daje količinu svetla u rangu 30 odnosno 75 W halogenih sijalica uz višestruko svetliji snop i znatno manju potrošnju energije. Ovo je svakako tehnologija budućnosti samo proizvodnja mora da poraste kako bi pala cena. Sijalica od 10 W trenutno košta preko 100 EUR a ona od 18 W čak preko 200 EUR.

Backup lampe su male lampe koje se snabdevaju običnim nepunjivim alkalnim baterijama. Za ronjenje sa penetracijom (pećine, olupine) potrebne su dve, dok je za otvorenu vodu dovoljna jedna backup lampa. Neophodno je da budu jednostavne i robusne. Nose se levo i desno ispod pazuha, zakačene za grudne D-ringove i pirčvršćene lastišima za oprtače.

Za sve dalje informacije o lampama možete se obratiti našim instruktorima. Ova se oblast inače posebno obradjuje na Deep Diver kursu.

OPREMA>

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]