Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

 

ODELA

Pri izboru odela važe isti glavni kriterijumi kao kod izbora ostale opreme. Odgovarajuće odelo i pododelo je samo onda "odgovarajuće" kada zadovoljava specifične potrebe uslova u kojima se roni. Izbor odela za ronjenje u vodama temperature od 15-20 i u vodama temperature od 0-10 stepeni neće biti isti. Duži i dublji zaroni takodje traže dgovarajuću termalnu zaštitu. Takodje je bitno znati da li i sa kakvim objektima ronilac može doći u dodir pod vodom (od toga zavisi koliko robusno odelo mora biti).

Kako tehnički zaroni uvek traju dugo ili se sprovode na velikim dubinama u obzir dolaze samo suva odela. Možemo razlikovati dve vrste: Neoprenska i membranska. Neoprenska odela, koja nisu od visoko komprimovanog materijala, usled svojih loših izolacionih svojstava na dubini i velike promene plovnosti nisu podobna za tehničko ronjenje. Membranska odela, koja su od neke vrste trilaminata bi bila pravi izbor. Pokretljivost je velika, plovnost se sa promenom dubine ne menja i izolacija je bez obzira na dubinu uvek ista.

Posebnu pažnju treba obratiti prilikom izbora veličine. Odelo treba da obezbedi maksimalnu pokretljivost a da pri tome ne bude preveliko kako ne bi došlo do preterane migracije vazduha unutar odela. Takodje obratiti pažnju da nogavice budu "uske" , a čizmice bolje za nijansu manje nego veće. Termalnu zaštitu pružaju odgovarajuća pododela.

Pododela za sve prilike: Flis, 200g, 400g

Pododela su izradjena od modernih materijala. Proizvode se u različitim debljinama. Tehnologija izrade i izbor materijala za garderobu za ekstremne uslove (hladnoću, sneg, kišu) je zadnjih godina znatno napredovala, tako da današnja pododela (specijalna za ronjenje) uz manju debljinu, daju daleko bolja izolaciona svojstva u odnosu na ona od pre 10-15 godina. Pri upotrebi gasnih mešavina za dodatnu izolaciju koriste se i sistem

za inflaciju argona.

Radi samostalnog oblačenaj odela bi trebalo da imaju rajsferšlus dijagonalno sa prednje strane. Na nadkolenicama levo i desno moraju biti pričvršćeni džepovi koji služe sa transport dodatne i rezervne opreme kao što su rezervna maska, spool, wetnotes, strelice, karabini i td.

Za zaštitu ruku se koriste razne vrste rukavica. Bitan kriterijum je pokretljivost. Kako u tehničkom ronjenju za razliku od rekreativnog ronjenja često rukama mora nešto da se "radi", pokretljivost je najvažniji kriterijum prilikom izbora. Naravno nema svrhe koristiti tanke rukavice, a da se pri tome ruke toliko smrznu da se ništa ne može uraditi. Sa obzirom na dužinu zarona izbor postaje još teži. Za jako hladnu vodu koriste se suve rukavice. Neophodno je vežbati motoriku tako da se nezavisno od vrste rukavica mogu obaviti sve radnje.

Kako je u tehničkom ronjenju neophodna dobra hidracija organizma, neophodno je obezbediti i način "olakšavanja" u slučaju nužde. Ono što je kod astronauta i pilota borbenih aviona davno u upotrebi uvelo se i u ronjenje. Sistemi za mokrenje se ugradjuju u odela i poznati su pod nazivom "Pee valve".

 

OPREMA>

 
 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]