Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

TRENING-ZARONI TRITONOVOG TIMA U VRELU MLAVE I KRUPAJE,
19.-21. JUN 2009.

Od 19. do 21. juna Tritonov tim je izveo trenažne zarone na vrelima Mlave i Krupaje. Vremenske prilike su bile promenljive (od sunčanih 32 C do kišovitih 16C). Uvežbavane su tehnike polaganja linije, timski rad, tehnike u slučaju nužde, a pomalo se i istraživalo.

Posebna pažnja se obratila na tehnike u slučaju gubitak svetla, gubitak gasa kao i deko gasa, gubitka arijane i izlaska u nultoj vidljivosti. Kako su uslovi bili manje nego optimalni za ronjenje ova poslednja tehnika se nije morala u mnogome simulirati. Vidljivost je iznosila od mestimično 0 do maksimalnih 5m.

Prilikom ronjenja u vrelu Krupaje je otkriveno i istraženo pedesetak metara novih kanala. Pronadjeni su alternativni putevi izlaska i skovani planovi za nove treninge i nova istraživanja.

Vrelo Mlave nas je dočekalo sa standardnom vidljivošću (od 0 do max.2m u plićem delu). Levak u jezeru je zapušen palim stablima i granama tako da je ulazak u dublji deo pećine bio izuzetno otežan. Ispred restrikcije nagomilana je velika količina sedimenta što svedoči o prolećnom divljanju reke. U dubljem delu bilo je nešto vodenog toka, a arijana koju smo prošle godine položili do 84m dubine bila je iskidana. Nova arijana razvučena je do 80m dubine. Uopšte, sve arijane su pokidane i predstavljaju veliku opasnost za potencijalne ronioce.

Na žalost iz razloga izuzetno smanjene vidljivosi (jedan tim se na "slepo" uz sprovodjenje dekompresije izvlačio iz vrela) nismo bili u stanju da "pospremimo". Usled ovakvih uslova Mlava nam i dalje ostaje veliki izazov.

MALA STATISTIKA

Vrelo Krupaje:

29 čovek/zarona. Najveća postignuta dubina 76m. Najduži zaron 103min. Najkraći zaron 56min. Temp. vode 10C. Vidljivost oko 5m. Otkriveno i ispitano 50m novih kanala. Gasovi vazduh+N50

Vrelo Mlave:

10 čovek/zarona. Najveća postignuta dubina 80m. Najduži zaron 97min. Najkraći zaron 15min. Temp. vode 8C. Vidljivost od 0-7m. Arijana popravljena od 42-80m. Postavljeno deko vezište na 42m. Gasovi vazduh+N50

 

 

Trenutne kiše ne dozvoljavaju efikasno ronjenje u verelima, ali će Tritionov tim čim se "ocedi" nastaviti sa treninzima za dalju penetraciju u neispitane dubine.

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]