Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

KRUPAJSKO VRELO ,
13. APRIL 2008.

Nedelja, dan za odmor, a mi smo puni entuzijazma spakovali opremu i krenuli na prolećno pećinsko ronjenje na vrelo Krupaje. Nismo bili sigurni da je to bila baš pametna ideja. Prošle godine u ovo doba vrelo je divlje izbacivalo vodu i onemogućilo nas da prodremo dublje u podvodni lavirint. I ovaj put srce je pobedilo razum. Prolećno topljenje snega i kiše koje su prethodno padale donekle su nam gušile optimizam.

Medjutim kako to obično biva sreća preti hrabre!? Dan je bio sunčan i topao. Stigavši na odredište pohitrali smo do vrela da proverimo vodu i ovekovečimo momenat. Sa nama su bili i članovi koji ovu lokaciju još nisu posetili, što je još više povećalo uzbudjenje. Naša omiljena lokacija nas nije razočarala. Vrelo je snažno radilo, voda se penila, sunce je sijalo, a ptice su veselo cvrkutale.

Jedno vreme smo uživali u prizoru a onda se bacili na pripreme za ronjenje. Prvo je sledio brifing. Podeljeni smo u timove i svako je dobio svoj zadatak.

Iskoristili smo priliku i organizovali malo predavanje o lampama i opremi pogodnoj za pećinsko ronjenje.

Najzad, došao je i trenutak da se sastavi oprema i krenemo. Prvi tim koji je nosio i dekompresioni gas uputio se ka vrelu sa zadatkom, da postavi liniju iz jezera kroz kavernu do ulaza u pećinu. Zatim je trebalo da ispita stanje linija do dubine koju je moguće bezbedno dostići.

Drugi timovi su sledili u svojim istraživačkim poduhvatima. Vidljivost u pećini bila je solidna i vodeni tok nije preterano ometao ronjenje. Iz tog razloga prvi tim je uspeo da proveri Arijanu do maksimalne dubine od 69 m. Roneći na vazduh, odlučili su ovde da se zaustave. Prosečna dubina iznosila je 51 m sa vremenom na dnu od 20 min. Posle uspešne dekompresije timovi su se sastali u kaverni i srećni izronili.
Bržem oporavku od hipotermije doprimeo je domaćin koji nam je spremio pastrmku iz obližnjeg ribnjaka. Posle ručka čekalo nas je iznenadjenje. Odveo je Vlatka i Danijelu na suvozemno pećinarenje u pećinu koju su napravili rudari u potrazi za zlatom Homolja. Uzbudljiv poduhvat koji je vodio preko bujice reke strmih litica do "puta u središte zemlje".
 

 

Završilo se još jedno uzbudljivo ronjenje i lepo druženje. Rastali smo se sigurni da ćemo ovu avanturu ubrzo ponoviti.

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]