Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca
 


KOMATI SPRINGS - SOUTH AFRICA

Član Tritonovog tima Aleksandar Ljuština sastao se početkom ove godine sa svojim kolegama iz Afrike i Australije, u oblasti Mpumalanga, u Južnoj Afric, kako bi istražili pećinski sistem i koga izvire reka Komati.
Pećinski sistem je u stvari potopljeni rudnik azbesta. Kopajući sve dublje, otkopana je podvodna žila, reke ponornice Komati, koja je rudnik potopila i tom prilikom u smrt odvukla stotine rudara.
Priroda se još jednom poigrala sa čovekom i moćne mašine utihnole su pred još moćnijom silom prirode.
Rudnik sa svom infrastrukturom napušten je i priroda ga je polako ponovo uzela u svoj zagrljaj.


...azbesta.

Mala kuća koja je pripadala rudniku preuredjena je u ronilačku bazu koja je bila i polazno odredište članova ekspedicije. Opremljena najmodernijim kompresorima i stanicama za mešanje gasova, činila je idealnu bazu za ovaj poduhvat. Zbog planiranih dubina, daljina penetracije a time i vremena ronjenja, donešena je odluka da se roni sa aparatima zatvorenog kruga Buddy Inspiration koji je za ovakve vrste zarona najpogodniji.

     
     

Ronjenje u jezeru iz koga polazi pećinski sistem je omogućeno svakome, dok je prodor u pećinu dozvoljen samo kvalifikovanim i iskusnim roniocima sa odgovarajućom opremom. U ovom sistemu desetine ronilaca je izgubilo život tako da je na ulazu postavljena tabla upozorenja.

     
     
Specijalne podvodne lampe atestirane na 200m sa vremenom "gorenja" od preko 3 sata, odgovarajuće jačine (35-50w), rezervne lampe, motalice, rezervni izvori gasa, samo su neki od delova specifične opreme.

     
     
Jezero na vrhu rudnika je bilo dosta mutno i voda je postala bistrija tek po prolasku table sa upozorenjem na dubini od nekih 30m. Hladnoća i dubina nas je sve više stiskala. Dubina ronjenja je iznosila do 60m. Penetracija je izvršeno do preko pola kolimetra u planinu, menjajući bezbrojne nivoe potopljenih hodnika, prolazeći kroz vrata i okna. Ribrider, lampa, i linija vodjica nam postaju najbolji prijatelji. Čudna usamljenost se uvlači u nas. Srećom potopljeni hodnici gole stene i napuštena mehanizacija ostavljaju tako jak utisak da za druge misli nema vremena.
     
     
     
Posle 45 minuta plivanja u srce planine i nekoliko razvučenih motalica dolazi i trenutak kada treba razmisliti o povratku. Da li je konopac još u komadu? Jesu li nam lampe još u dobroj "kondiciji". Nesvesno pipamo mesta na opremi gde su vezane rezervne lampe.
Put nazad je podjednako zanimljiv kao i dolazak. Na odredjenom mestu se odvajamo od naše linije i krećemo drugim putem napolje. Sve prolazi dobro. U jednom trenutku ispred nas se pojavljuje zid sa čelicnim vratima. Hoćemo li moći da ih otvotimo? Snažno povlačimo i vrata se lagano otvaraju. Otvor je previše uzak da se prodje sa deko bocama. Skidamo ih i guramo ispred sebe.
Put dalje prolazi bez problema. Ponovo se nalazimo u mutnoj vodi jezera. Prolazimo naše rezervne dekompresivne boce i u tišini vršimo višečasovnu dekompresiju.
Lagano izranjamo, puštamo da nas miluju sad već kosi sunčevi zraci i obuzima nas sreća što smo se izvukli iz tog rudnika ubice i uskratili ga za još par skromnih zivota.


*Gore navedeni zaroni izvedeni su od strane profesijonalaca. Ovakvi zaroni opasni su po život. Za pećinsko ronjenje neophodna je adekvatna obuka i oprema.

 

 

     

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]