Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 


ICE DIVING 2003.


Ronjenje pod ledom pretstavlja jednu od složenijih i riskantnijih disciplina. Zima 2003. je bila jako pogodna za izvodjenje i uvežbavanje ove discipline. U više navrata smo posetili ledom okovanu Adu Ciganliju i pritom izveli veliki broj uzbudljivih zarona.
Sve počinje teorijskom i praktičnom obukom na bazenu, pri čemu se posebna pažnja poklanja zaštiti od hipotermije kao i tehnici ronjenja u sredini gde je nemoguc direktan izlazak na površinu.


Zarobljen pod ledom

Temperature su uglavnom iznosile od -15 do max -5 C. Pri tome je debljina leda iznosila izmedju 15 i 20 cm. Sve počinje mukotrpnim otvaranjem otvora u ledu. Posle toga se pristupa izvodjenju zarona unapred utvrdjenim planom. Jedan ronilac na povrsini je zadužen za vodjenje konopca kojim su ronioci povezani sa površinom. Drugi, takozvani rezervni ronilac je opremljen i u svakom trenutku spreman da podje u koliko se za to ukaže potreba.

     
     

Imali smo priliku da ugostimo prijatelje iz redakcije časopisa "Svet ronjenja" i da ih odvedemo na zaron.

     
     
Posebna pažnja se mora posvetiti izboru opreme. Ona se u kritičnim tačkama udvostručuje i posebno priprema za izlaganje niskim temperaturama. Temperatura vode je prilikom ovih zarona iznosila 2 C stepena.

     
     

Potrebno je u svakom trenutku znati gde se nalazite. Kompas je u ovakvoj vrsti ronjenja neizbežno pomagalo. Pod vodom ronioci su vezani za vodju ronjenja koji je opet vezan konopcem za poršinu.

     
     
     


*Gore navedeni zaroni izvedeni su pod vodjstvom profesijonalaca. Upozoravamo da ovakve zarone ne pokušaju da imitiraju neobučena lica sa neadekvatnom opremom.

 

 

     

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]