Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca
 

EKSPEDICIJA U KANJON DRINE,
09. JUL 2005.

Ovo jutro budjenje je bilo veoma rano (3.30). Znam da me Mirko i Žika već napeto iščekuju, tako da se užurbano spremam i ubacujem u auto poslednje sitnice koje sinoć nisam utovario. Pred nama je put ka Perućcu a onda duga vožnja čamcem uzvodno Drinom dok reka ne udje u svoj prirodno napravljeni kanjon. Ovu ekspediciju smo planirali vec duže vremena ali usled klubskih obveza nismo mogli da je sprovedemo.

Konačno, posle višečasovne vožnje stižemo u Perućac. Sunce je virilo iza oblaka i nežno nas je milovalo. U vazduhu se osećala vlaga. Pred nama se nalazi brana, a u daljini se naziru krivudavi kanjoni Drine. Užurbano smo počeli sa sklapanjem čamca kako bi se otisnuli pre navale kupača.

Usledila je duža vožnja čamcem uzvodno. Putovanje smo pomno pratili na GPS-u i sa vremena na vreme uključivali sonar da proverimo dubinu i konfiguraciju terena. Drina na tom mestu deli Srbiju i Republiku Srpsku. Sa naše strane obala je bila strmija i blizu obale se završavala maksimalnom dubinom od 60m. Prema suprotnoj strani se zatim polagano dizala. Dno je bilo pretežno muljevito. Kako smo odmicali kanjon je postojao sve strmiji do trenutka kada više nije bilo moguće izaći na obalu.

Sonar je na 10m od obale pokazivao dubinu od 50m. Iznad nas su se vertikalno podizale litice iz kojih su mestimično rasla velika stabla. Ovde je zbog velike dubine bilo nemoguće usidriti se tako da smo odlučili da potržimo pogodnu stenu da se za nju vežemo.

Umesto stene našli smo mlađi bor i za njega se "usidrili". Bili smo srećni što smo poneli tešku opremu (dvobocnike, lampe, debela pododela i td.) jer su dubina i temperatura ukazivale na zanimljiv zaron. Zika i Mirko su skočili u vodu, a ja sam im dodao opremu. Pažljivo sam spakovao kameru u kućište pa sam se i ja prevrnuo u vodu. Ova je na žalost bila krajnje mutna i relativno topla. Bojao sam se da sam kameru uzalud poneo.

Pošto je na dubini od 3m svako od nas uradio Safety Drill ronjenje je moglo da počne. Stena je, kao što je i sonar pokazao skoro vertikalno ponirala ispod nas.

Bila je prekrivena finim muljem i milionima školjaka.

Za ronjenje često kažu da je slično letenju... Mislim da se nikad u životu nisam osetio bliže pticama. Kako smo se spustili na veću dubinu vidljvost se naglo drastično poboljšala i pred nama je pukao nestvaran prizor.

Odjednom vidim Mirka koji poput ptice čuči na grani
Bila su to stabla koja su nekada nekim čudom načla parče plodnog tla u steni i vremenom se uzdigla i do 20 m uvis. Od tog drveća ostale su još samo debele grane prekrivene milionima sićušnih školjaka. Polako se spuštamo i atmosfera postaje sve tamnija. Plašim se da se neko od nas ne uplete u te grane koje su se odjednom kao niizčega pojavljivale iz dubine.
Stižemo do dna koje je prekriveno muljem i ostacima korenja drveća. Dubina iznosi nešto preko 48m a temperatura prijatnih 8 stepeni. Vlada potpuni mrak. Vidljivost je solidna i pod blagim uticajem pijanstva uživamo u prizorima.
Posle tridesetak minuta polako dolazi vreme da krenemo na izron. To je značilo jos jedan prolazak kroz potopljenu šumu. Sad je to bilo još teže je su se grane nalazile iznad nas tako da ih je bilo teško videti na vreme.
Dvadeset minuta dekompresije je proletelo kao u snu. Zastanke smo koristili da se na odgovarajućoj dubini krećemo duž litica i razgledamo teren. Ispod nas stena je vertikalno padala na 50m a na nekih 7-8m od nje su se izdizale krošnje drveća. Vraćaju nam se scene 30 m niže gde smo ugledali soma koji poput sove sedi na grani. Kako to obično biva, u tom trenutku se rasveta od kamere ugasila i prizor je ostao samo u našem sećanju. Znakovima poznati samo roniocima sa Žikom i Mirkom komentarišem šta smo sve videli i jedva čekam da izronim da se ispričamo.
Po izronu kontrolišemo dvobocnike i preračunavamo povratni pritisak za sledeći zaron. Posle 1h površinskog intervala opet se spuštamo u hladne dubine, adrenalin opet teče venama...

Na povratak kući krecemo punog srca i sa planom da ovu lokaciju posetimo sa iskusnijim članovima našeg kluba.

Opet je sve na svom mestu...

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]