Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

 

Neos Marmaras - Grčka
MAJ 2006.

Došlo je vreme da stavimo tačku na dosadnu zimu. Svi smo u dobroj kondiciji (ronilačka sezona u Tritonu traje 12 meseci), usavršavanja u vidu naprednih kurseva su završena i sad se radujemo ronjenju u ipak malo toplijim vodama. Odlučili smo da promenimo tradicijonalnu destinaciju za majsku ekskurziju i upoznamo neke nove terene. 28. aprila svi smo se skupili na dogovorenoj lokaciji, potrpali opremu i krenuli u novu avanturu.

 

 

 

Napustili smo oblačni Beograd i posle manje više neprospavane noći ušli u suncem okupanu Grčku. Putovanje od granice do naše konačne destinacije Neos Marmarasa je proteklo veoma sporo. Verovatno smo bili previše nestrpljivi u nameri da najzad zaronimo. Dočekalo nas je malo, usnulo turističko mesto.

 

 

Ubrzano smo se raspakovali, instalirali kompresore, sklopili čamce, i završili sve formalnosti u miliciji i obalskoj straži. Bili smo spremni da krenemo.

 

 

Kao što smo očekivali najbolje lokacije su se nalazile oko ostrva Kelifos (kornjača) na nekih 3 milje od obale. U potrazi za dobrim lokacijama sonirali smo teren oko ostrva. Ono se nalazi izmedju dva "prsta" gde dubina iznosi i do 250m. Praktično se ostrvo uzdiže sa dna kao dimljak i površine je oko 1 km2. Sonar nam je ukazao na to da se sa severoistočne strane nalaze zidovi koji se spuštaju u velike dubine. Kako smo bili nestrpljivi tu smo i počeli da ronimo.

 

 

Mi bi smo ostrvo pre nazvali ostrvo galebova. Predivno, nenaseljeno, stanište je hiljada galebova koji su izgledali prilično uhranjeni. Nismo mogli da odolimo a da se ne iskrcamo na ostrvo. Bili smo pažljivi da ne narušimo taj nedirnuti divlji svet.

 

 

Kada smo videli sa koliko smo negodovanja dočekani odlučili smo da se povučemo i sreću potražimo ispod površine kristalno plave vode. Usledio je brifing i ronjenje je moglo da počne.

 

 

 

 

Kao što smo i na sonaru videli teren je bio predivan. Ostrvo se u formacijama stena strmo spuštalo do dubine od 30-38m gde se dolazilo do oštre ivice koja je postala "linija razdvajanja" iskusnijih i novih članova kluba. Odatle je klif kao nožem odsečen i pada do dubine od oko 65-70m. Dno je peskovito i pod uglom od nekih 70 stepeni pada u ambis. Opet su se sav trening i tehnički kursevi isplatili. Članovi sa odgovarajućim kvalifikacijama u potpunosti su ispitali podvodni svet sa ove strane ostrva. Uvodjeni su postupno u sve dužu dekompresiju. Takodje se vežbalo sračunavanje deko režima pod vodom samo uz pomoć dubinomera i sata (timer-a).

 

 

Razlika u načinu (kvalitetu) ronjenju izmedju članova koji su pohadjali kurseve u kojima je implementiran DIR način ronjenja (naši IANTD kursevi) i naših PADI-jevaca bio je očigledan.

 

 

 

 

Starijim članovima kluba je takodje poveravan zadatak vodje ronjenja. Posle iscrpnih brifinga bili su u stanju da grupu (sa relativno malo iskustva) povedu na zaron na nepoznatom terenu (bilo sa čamca ili obale) i da je posle 45-60min ronjenja vrate egzaktno na početni položaj. Zadovoljstvo starešina kluba bilo je očigledno.

 

 

Dani su prolazili kao sati. Prepodnevni zaroni (duboki i često dekompresioni) ostaće nam zauvek u sećanju, dok smo popodne radili na "doterivanju" tehnika. Ekipa se i dobro uigrala...

Članovi su bili podeljeni u dve grupe. Bila je neophodna dobra koordinacija timova...

Svi su bili spremni da pomognu jedni drugima. Najradije se ne bi nikada vratili nazad.

Imali smo i lepu "buru". Lako prenosivi i sklopivi čamci imaju svoje prednosti ali i nedostatke. Na ovim talasima mali "viking" je prosto nestajao izmedju njih, dok se masivniji "dč" nekako valjao preko oštrih talasa. Ovo nam nije bilo ni malo prijatno prisećanje na dane kada smo na raspolaganju imali samo ove čamce.

Kao u snu dodje i dan kada je trebalo spakovati opremu i vratiti se kući. Ostrvo je velikim delom ostalo neispitano. Njegov divlji južni deo prečešljali smo samo sonarom i otkrili zašto ga zovu ostrvo kornjača. Ispitivanje ovog dela ostavili smo za neku drugu priliku...

Ostaju nam mnoge lepe uspomene na ovo lepo druženje

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]