Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

 

LETNJA EKSKURZIJA
OHRID 2005.

Ekskurzija je počela 19.08. u 22h kada se 20 ornih članova kluba sakupilo na benzinskoj pumpi na izlazu iz Beograda. Natovareni i pomalo umorni od poslednjeg radnog dana, svi smo željno isčekivali da najzad krenemo.

Put nam se učinio dug jer smo bili ograničeni "putnom brzinom čamca" od nekih 90-100km/h. Po prelasku granice već smo se osetili bliže cilju i napravili malu pauzu za razmrdavanje...

Predstojao nam je još kraće putovanje do Prilepa gde nas je Vlatko već čekao sa doručkom. Jelovnik je činio čuveni makedonski burek (prava hrana za gnjurce), no to nas nije sprečilo da u njemu uživamo.

Dolazak zlatne jeseni već se pomalo primećivao. Na sve strane se video obrani i sušeni duvan.

Osveženi i puni elana prevalili smo ostatak puta do Ohridskog jezera. Onima koji su bili prošle godine vratile su se lepe uspomene a oni koji su prvi put ovde očarani su lepotom. Iza ledja visovi Galičice a ispred mirna bistra voda jezera.

"Predatora" smo porinuli u vodu i ronjenje je moglo da počne.

Podeljeni u dve grupe, po iskustvu i kvalifikacijama, svi su bili u prilici da uživaju u lepotama podvodnog sveta Ohridskog jezera.

Ronilo se na poznatim lokacijama i istraživane su nove lokacije koje su uglavnom bile na nešto većoj dubini.

Specijalistički kursevi koji su održani pre ekskurzije su dobro došli članovima i sad su imali priliku da u realnim uslovima pokažu i utvrde svoje znanje i tehnike.

Pod budnim okom instruktora istraživane su dubine do 55m i vremena na dnu su neretko iznosila i do 25 min. Iskusniji ronioci su se navikavali na obavezne deko zastanke dok su instruktori bili sa njima noseći neophodne gasove za brzu - sigurniju dekompresiju. Članovi kluba sa višim tehničkim kategorijama spoznali su svu složenost dubljih i dužih zarona, počevši od problema sa svetlom, hipotermijom, velikom potrošnjom gasa, pa do progresivno sve duže mandatorne dekompresije.

Lokacija kod Sv. Zauma još jednom nas je dočekala svojim kontrastom. Napolju smena živopisnih boja a dole dubina hladnoća i mrak.

Za one ne naviknute na ove "lepote" tereni oko Gradišta pružili su svu raznovrsnost. Od dubokih delova prekrivenih stenama i školjkama do plićaka sa mnoštvom prolaza, tunela i živog sveta. Susretali smo pastrmke jegulje slatkovodne zmije, rakove i mnoštvo nama nepoznatih riba.

Pored divnog ronjenja ostajalo nam je i dovoljno vremena za razgledanje okoline bogate kulturno istorijskim znamenitostima.

Pravili smo izlete do Sv. Nauma i Struge.

 

A uveče...
Dani su proleteli... Bližilo se i poslednje veče ove ekskurzije. Već sutra ćemo biti u našim automobilima na putu ka sivoj svakodnevnici. Osećaj tuge zbog toga nije mogla odagnati ni bogato postavljena trpeza koju nam je naš domaćin za to veče pripremio.
Prošlo je još jedno lepo druženje i ronjenje koje nas je samo učvrstilo u nameri da to ponovimo! Predstoji nam duga zima za vreme koje ćemo uporno trenirati i posetiti jos mnoštvo hladnih lokacija, a sledeće proleće... opet topla voda.

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]