Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

AVGUSTOVSKA EKSKURZIJA
PETROVAC 2003.

Letnju ekskurziju 2003 godine smo se odlučili da organizujemo u poslednjoj nedelji avgusta, u nadi da će uobičajena gužva biti uveliko raščišćena. Na žalost naše nade se nisu u potpunosti ispunile. Na ruku su nam išli metereološki uslovi koji su doduše bili promenjljivi, ali nas nisu omeli u ronjenju. Voda je bila izuzetno topla (čak do 27 stepeni) tako da su plići zaroni bili i dosta dugački.

Ekskurziju smo iskoristili i da isprobamo naš novi čamac. Od sada ce se na ekskurzijama zaroni koji se nalaze na udaljenik lokacijama obavljati sa ovog čamca. Sa dužinom od 7.5m, katamaranskim koritom nosivosti 3 tone (18 ronilaca) i opremljen Suzukijevim četvorotaktnim motorom od 140 KS, sada su nam dostupne i lokacije daleko van Petrovca i to nezavisno od metereoloških uslova.

Kompaktna grupa nam je omogućila da pravimo celodnevne izlete sa po dva zarona. Noseći po dve boce za svakoga i zalihe hrane i vode, posle prvog zarona bi se usidrili u nekoj mirnoj pustoj uvali i u miru se sunčali i kupali.Članovi kluba su imali i mogućnost da se bliže upoznaju sa ribriderom (aparatom zatvorenog kruga) Buddy Inspiration i to primenjenom u najekstremnijim uslovima, prilikom ronjenja na TRIMIX. Interesantna je bila i usporedba sa klasičnim aparatima otvorenog kruga prilikom tehničkog ronjenja. Na konkretnom primeru su se mogle videti sve razlike prednosti i nedostaci jednog i drugog sistema.

Pod budnim okom instruktora i grupa mladjih ronilaca je uradila dubinski zaron na podvodnim hridovima nadomak Petrovca. Osećaj azotne narkoze bio je novo iskustvo i pravi doživljaj za sve učesnike ovog zarona..Veći deo ekskurzije prošao je u pronalaženju novih atraktivnih lokacija koje su nam novim čamcem dostupne. Pritom je stavljen akcenat na pronalaženje lokacija koje će biti interesantne pre svega tehničkim roniocima, koji svoje kvalifikacije sada mogu steći u nasem klubu. Više o tome mozete pročitati pod linkom Obuka IANTD.


Sigurni smo da će mnogi članovi kluba ovim naći novu inspiraciju da još dublje udju u podvodni svet. Ova ekskurzija je za sve nas bila samo mali znak da postoji još mnogo neistraženih dubina i kao podsetnik da se mukotrpni rad na usavršavanju tehnika, sticanju kondicije i odricanja zarad kupovine neophodne opreme isplati.

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]