Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

"Suša" - Zaovine Mart 2011.

Ovaj put bili smo primorani da odlazak na Zaovine više puta odlažemo. Nenadana "Baba Marta" pomrsila nam je konce. Sneg u Beogradu, a još više snega na Tari nekako nam je ubio volju za ronjenjem ili bolje rečeno za mučenjem prilikom prilasku ronilačkoj lokaciji. Najzad ugrabili smo poslednju nedelju marta i odlučili da se kockamo. Sneg na koji smo naišli prilikom penjanja na Taru iz pravca Bajine Bašte, nije nas pripremio na ono što nas je sačekalo sutradan na samom jezeru.

Nestašica struje ili državne mahinacije istom učinile su da je puno struje (čitaj vode iz jezera) potrošeno. Sve u svemu vodostaj u jezeru je bio na rekordno niskoj granici. Ovo je pored zatvaranja odredjenih ronilačkih lokacija napravilo i problem prilaska vodi. Blato ili oštre stene nisu ni malo olakšavale posao roniocima pod teškom opremom. Kako god bilo nismo dozvolili da nam to pokvari raspoloženje.

Predvideli smo 4 dana ronjenja kako bi smo izveli sve potrebne zarone kao završnicu Nitrox, Deep Diver i Trimix kurseva. Pojedinci su takodje skupljali sate-iskustvo na pSCR ribrideru kako bi se spremili za nove poduhvate.

Zaroni su prolazili u najbiljem redu. Atmosfera je iako radna, bila vesela. Ispunjene su planirane dubine ronjenja. Vremena na dnu i efikasna dekompresija pokazale su koliko je vredeo sav taj uloženi trud i rad tokom zimskog perioda. Na žalost nada da ćemo najzad zaroniti u vidljivost bolju od 5m i u vodu topliju od 6C nije se ostvarila. Iako je spoljna temperatura iznosila i do sunčanih 15C, posle kraćeg vremena u 3C vodi hipotermija je pokazivala svoje lice. Iz tog razloga nešto su skraćena vremena na dnu kako bi se uklopili u nekih 100min. ronjenja. Dekompresija u 3C vodi zna da bude jako nepredvidiva, tako da smo se odlučili da budemo konzervativni i ne preterujemo sa vremenima na dnu a samim tim i na dekompresiji. Na sve to još je došla rekordno loša vidljivost do max. 4 m. Dobro obučeni ronioci Tritona su se i u ovakvim uslovima dobro snašli i ronjenje pretvorili u čisto zadovoljstvo.

Kako je za pojedince ovo bio finalni ispit za sticanje kategorije, posle uloženog napora i mnogo sati vežbe "prolaz" na višu ronilačku kategoriju samo je bio sladji.

Mala statistika:

Za 4 dana uradjeno je 34 čovek/zarona. Temp. vode 3-4C. Vidljivost 2-4m.

Najveća dubina 66m.

Korišćeni gasovi: O2, N50, N32, Tx21/35, Tx18/45. Ronilo se na OC sa 2x15L i sa pSCR ribriderima.

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]