Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

Cavtat - Hrvatska, Septembar 2010.

Napokon smo stigli u Cavtat...  28.sept.2010.

Posle višemesečnih priprema, mala ali presrećna i odabrana ekipa Tritona je napokon stigla u Cavtat u ronilacki centar Epidaurum. Posle putovanja i neprospavane noći, nismo mogli da se odvojimo od mora i odemo na prepodnevni odmor. Ssmestili smo stvari u ugovorene apartmane i brzo se spustili u centar sa opremom čekajući 10.00 i otvaranje da bi smo otišli na prvi zaron.

Upoznali smo se sa momcima koji su tu bili zaposleni kao i sa vlasnikom centra koji nas je srdačno i prijateljski dočekao... Centar je odlično opremljen kako opremom, tako I logistički da može istrovremeno da vodi preko 30 ronilaca na lokacije za ronjenje.

Posle upisavanja u centru, krenuli smo brodom na prvu lokaciju za ronjenje. To je bio "Kanjon Turcin" u neposrednoj blizini centra... Već na prvom zaronu imali smo sreću da se susretnemo sa murinama, jastozima, gofovima. U kanjonu na dubini od nekih 40-ak metara smo nailazili na predivne gorgonije i meke korale. Drugi zaron smo uradili na lokaciji "Bobara" i "Bobara zid". Zahvaljujući DivemM-a iz Epidauruma za vreme našeg boravka, Rajku i Damiru, kao i našem kapetanu Denisu, obišli smo sve vredne lokacije na tom potezu Jadrana. Ronili smo dva zarona dnevno i to prvi u 10.00 i drugi u 16.00h. U medjuvremenu smo bili u centru razmenjujući iskustva i dogovarali se za naredne zarone.

Nizale su se najlepše lokacije na kojima smo ronili: Mrkan, Mrkanjac, olupina "Taranto"  i njeni traktori, nalazište amfora, Kolocep, Sv.Andrija, Kalamota špilja i druge... Ronilo se na dubinama do 60 metara sa vremenima od 30 do 45 minuta i to samo na vazduh. Na našu žalost, ronilo se samo 15-icama bocama tako da nismo mogli duže da ostanemo pod vodom i da uživamo u podvodnom svetu. Napravili smo odlične fotografije, kao i video snimke pod vodom. Životinjski svet Jadrana je jako živopisan. Jedini naš "problem" je bio što je vidljivost odlična na 60 metara i da nismo koristili lampe. Tek na botom timer-ima imali smo uvid na kojim smo dubinama, jer je zbog odlične vidljivosti malo tžze bilo oceniti dubinu po pritiscima i okolini.

Našem doživljaju su dosta doprinela i tri hrabra Grka . Upoznali su se sa nama u centru i ronili smo zajedno 5 dana. Momci su starosti od 31-34 godine, prijatelji iz detinjstva sa zajedničkom ljubavlju, ronjenjem. Došli su u Cavtat na odmor, kao i da uživaju u ronjenju. Imali su odličnu opremu, kao i veliki optimizam za ronjenje. Svi su AOWD kategorije... Medjutim, imali smo odlično druženje i zarone, iako je svaki dan po neki od njih imao neki problem, počevši od nedostatka vazduha na dubini od 40 metara, do gubljenja opreme pod vodom. Naravno, to svakom može da se desi, ali baš zato što smo im pomagali i što su hrabri i nasmejani momci, još više su nam prirasli za srce...

Momci iz Epidauruma sa vlasnikom Bobom na čelu, pokazali su visoki profesionalizam u vodjenju centra kao i sa svojim uslugama. Već posle trećeg dana, osećali smo se prijateljski i slobodno, kao da smo deo centra. Toliko su ljubazni i predusretljivi da ih slobodno i bez rezerve možemo preporučiti svim roniocima koji žele da odu i rone u ovom delu Jadrana.

Prva ekskurzija kluba Triton u Cavtatu je bila odlično i lepo iskustvo, koje ćemo pokušati da ponovimo već naredne godine. Nosimo lepe utiske , a sa druge strane postali smo svesni koliko znamo i koliko nam je adekvatna bila obuka i treninizi u klubu. Jednostavno, prezadovoljni smo..

Pripremio Dragan Raković

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]