Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

Tara-Zaovine, Jul 2010.

Ove godine leto se nešto posebno nije ni osetilo ali je kraj jula bio krajnje vreme za beg iz vrućeg Beograda. U nadi da smanjimo spoljnu temperaturu odredište nam je planina Tara. Kako smo u maju bili nagradjeni odličnom vidljivošću i odličnim lokacijama za ronjenje odlučili smo da i ovaj put ronimo u Zaovinskom jezeru. Karavan se polako skupljao uz put i u večernjim satima stigli smo pred iznajmljenu brvnaru. Ušuškana u šumi blizu jezera sa etno motivima dobro se uklapala u okolinu, a nama je prijala udaljenost od civilizacije i gungule velikog grada.

Ustali smo rano počeli sa spremanjem opreme i krenuli ka prvoj lokaciji za ronjenje.

Neki su već poznavali lokaciju a neki su prvi put na ovom terenu. Obavljen je rutinski brifing. Podeljeni u grupe mogli smo početi sa onim zbog čega smo svi tu.

Nivo vode bio je znatno niži i vidljivost u plićem delu je bila jako loša, 1-2m. Srećom sa povećanjem dubine situacija se drastično popravljala tako da je na dubini (>40m) iznosila i preko 15m.

Naravno da je usled mutne vode u površinskom sloju već na dubini od 30m vladao potpuni mrak što je našim roniocima samo uvećalo užitak.

Vreme izmedju zarona koristili smo za razgledanje i odmor, a naravno i za dopunjavanje boca i stomaka.

U zavisnosti od kategorije ronilo se na dubinama od 30 do 50m i zaroni su trajali izmedju 45 i 105 min. Mešavine koje su se koristile: Tx 30/15, N50, O2, Air.

Posle dva dana ronjenja na žalost došao je kraj ronjenju i uživanju. Naravno već su napravljeni planovi za novu avanturu...

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]