Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

MAJSKI KAMP
SRBIJA 2008.

Najzad se ukazala prilika da na duže boravimo na lokacijama u našoj zemlji koje smo do sada rado posećivali, ali smo imali prilike da ih obidjemo samo u obliku jednodnevnih izleta. Ohrid smo ovaj put propustili usled nepovoljnih klimatskih uslova u aprilu (hladna voda i moguće padavine), a Crnu Goru zbog sve komplikovanije situacije odlaska i boravka (špedicija-transport opreme, ronilački dnevnik i dr.). Kako se za odlazak u inostranstvo nismo blagovremeno pripremili (vize i td.) odlučili smo se da provedeno vreme roneći po omiljenim lokacijama u Srbiji. Izbor je pao na akumulaciono jezero Perućac, kanjon Drine kao i izvore Krupaje i Mlave.

Gore navedene izlete smo organizovali u vidu "kampa", kako bi pored ronjenja za "uživanje" celo zbivanje poprimilo i edukativni karakter. U petak i subotu 25. i 26.04. na programu je bio WORKSHOP ZA MOTALICE.

Dobro raspoloženi bacili smo se na teorijski deo workshopa. Težište je bilo na postavljanju linija prilikom pećinskog ronjenja, protokolima, vezivanju primarnih i sekundarnih čvorova i mnogim drugim interesantnim temama. Teorija je bila ilustrovana praktičnim demostracijama u učionici. Pomenute su vrste, konstrukcije i primena motalica, kao i nošenje, rasveta i signalizacija. Posebnu oblast predstavljalo je upznavanje sa procedurama u slučaju nužde kao što su gubitak arijane, gubitak primarnog svetla, para, izvora gasa i dr.

Posle teorijskog izlaganja instruktora i praktične demonstracije bilo je vreme da i "učenici" pokažu šta su naučili. Uz ozbiljan rad, ali i mnogo smeha ponavljane su veštine iznova i iznova.
Motalice su kalibrisane, linije razvučene i sad je valjalo u "nultoj vidljivosti" demonstrirati izlazak.

Par modrica i upala trbušnih mišića od smeha dugo će polaznike podsećati na ovo iskustvo. Svima je postalo mnogo jasnije kako može izgledati izlazak iz pećine u nultoj vidljivosti. Ovo saznanje nateralo je i najhrabrije da po još koji put ponove vežbu.

Najzad dodje i to jutro. Čamci, motori, kompresor, mnoštvo boca i opreme utovareni su dan ranije tako da smo "naspavani" oko 5 sati krenuli na put ka Drini. Trebala je to da bude prva trodnevna ronilačka tura.

O utiscima sa kampa možete pročitati pod UTISCI ČLANOVA.

Strana 1,2,3,4,>>

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]