Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

 

LETNJA EKSKURZIJA
OHRID 2002.

Naš klub organizovao je letnju ekskurziju na Ohridskom jezeru u Makedoniji. Ekskurzija je počela 17 avgusta (subota) i trajala 9 dana (do 25 avgusta). Ronjenja su se obavljala na ronilačkim terenima na Ohridskom jezeru a uglavnom duž Ohridske obale koja iznosi negde oko 30 km.

 

 

Ohridsko jezero se nalazi na 700 metara nadmorske visine ispod planinskog masiva Galičica koji fizički razdvaja Ohridsko od Prespanskog jezera. Neka predanja kažu da se ta dva jezera spajaju ispod samog planisnskog masiva. Inače, u Ohrdiskom jezeru žive oko 70 vrsta različitih riba medju kojima i nadaleko poznata ohridska pastrmka i ohridska jegulja. Najveća dubina Ohridskog jezera iznosi 285 metara, a prozirnost vode je i do 40 metara. U Ohridsko jezero uliva se reka Crni Drim, koji zatim uliva u Crno more. Ohrid je veoma star grad i jako atraktivan za turiste širom sveta, pa je veoma lepo posetiti ga i upoznati.

 

 

Interesantan je podatak da je na teritoriji Ohrida nekada  postojalo 365 pravoslavnih crkava od kojih je i dan danas dosta njih sačuvano. 

 

 

Naši ronioci su imali priliku da posete i Samoilovu tvrdjavu odakle se pruža fantastičan pogled na ceo grad i jezero. Ove godine je završena i restaruracija ohridskog amfiteatra koji se nalazi ispod tvrdjave i tamo se skoro svaki dan na otvorenom održavaju koncerti raznih muzičkih grupa. (Dole na slici je amfiteatar noću).

 

 

Za vreme našeg boravka u amfiteatru svirao je Vlatko Stefanoski (LEB I SOL). U Ohridskom jezeru otkriven je podvodni grad na oko 8 metara dubine koji je nazvan "MIĆUN GRAD" po roniocu koji ga je pronašao. Na žalost nismo uspeli da dobijemo dozvolu da razgledamo te terene jer i dalje traju istraživanja.  Dok smo boravili na Ohridu imali smo čast da se upoznamo i družimo sa internacionalnim instruktorom Milutinom Sekuloskim, koji je gore navedeni grad pronašao.

 

 

U ime našeg prijateljstva Milutin je organizovao jedan izlet na ohridskoj obali koji ćemo dugo pamtiti.

 

 

Bili smo smešteni u Univerzitetskom odmoralištu na samoj obali jezera, 6 kilometara od centra grada. Hotel je obavijen zelenilom, sa sopstvenim ogradjenim parkom i plažom. Ipak, najveći utisak na nas je ostavio ljubazni upravnik hotela G-din Pero koji nam je ovu ekskurziju učinio toliko lepom i ugodnom da evo koristimo ovu priču da mu se od srca zahvalimo, kako njemu tako i svim zaposlenima u hotelu jer su svi bili izuzetno ljubazni prema nama.

 

 

Da ronioci ne bi smršali bio je zadužen šef kuhinje g-din Cele koji nas je tako hranio da smo svi dobili po 2-3 kilograma viška na kraju ove ekskurzije, tako da je ovo prvi put da sa ronjenja dodjemo kući teži za koji kilogram.

 

Makedonske specijalitete su dopunjavali deserti koje je specijalno za nas aranžirao šef kuhinje i koji je definitivno najzaslužniji za naše blagostanje na Ohridu, bar što se hrane tiče, jer nismo morali ništa drugo da jedemo sem ono što je bilo na meniju hotela.

 

Smešteni smo bili u apartmane od po 2 kreveta i 4 kreveta sa kupatilima. Sve u svemu proveli smo se sjano. Ronjenja su bila odlična, ma da nema baš mnogo šta da se vidi na Ohridskom dnu, ali zato dubine ima i previše, pa smo to iskoristili da sve naše ronioce spustimo na dubini od 74 metara.

 

 

Ronjenje se odvijalo dva puta dnevno. Imali smo i jedan noćni zaron koji je bio predivan jer je jezero zaista dosta providno, a priobalna trava je noću fantastična.

 

Na dubini od 73.9m ostali smo  5 minuta.

 

Ronjenje na toj dubini je izuzetno opasno i bez dobrog razloga nije preporučivo da se izvode takva ronjenja. Vreme nas je poslužilo iako smo bili u drugoj polovini avgusta kada je tamo već hladno za kupanje. Sunčani dani i prelepi pejsaži su nam pomogli da napunimo baterije za hladnu Beogradsku zimu koja nas čeka.

Kada smo krenuli za Beograd, poneli smo najlepše uspomene na ovo letovanje i nezaboravne avanture koje smo doživeli na Ohridskom jezeru.

 

Pridružite nam se u sledećim avanturama i posetite naš sajt kako bi uživali u slikama koje mi donosimo za Vas.

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]