Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

Ronjenje pod ledom - Ada Ciganlija 31.01.2010.

Nedelja je dan kada se rade trenažno-stažni zaroni na Adi. Kao i svake nedelje i ove smo se u 8h ujutro okupili. Jedina razlika bio je period hladnog vremena koji je pretio da Adu okuje ledom. Pomalo sa strahom prišli smo vodi. U koliko je ledeni sloj predebeo bićemo ograničeni u manevrisanju pod vodom i prinudjeni da se bar arijanom vežemo za položaj ispod rupe. Kako su ovaj vikend i neki manje iskusni članovi imali svoje ronilačke zadatke moglo se desiti da i varijanta sa arijanom otpadne, pa da budemo prinudjeni da se vežemo debelim užetom, dodelimo površinskog menadžera i sve odradimo po protokolima rekreativne Ice-dive škole. Ipak sreća je bila na našoj strani. Uz obalu led se mogao bez veće muke probiti.

Probili smo trag širine 2m i dužine 7-8m do dubine vode u visini struka. Tu smo "skliznuli" pod ledenu ploču. Pod ledenom mir i tišina. Trudili smo se da perajima ne pokvarimo dobru vidljivost od nekih 5-6m.

Malo smo se poigrali pod ledom pa krenuli na izvršenje trenažnih zadataka. Jedna grupa pošla je do bureta i nastavila krug po poligonu dok je druga grupa držeći se dna padine zaplivala u pravcu kraja ade. Ubrzo je zaboravljena "barijera" iznad glave i sve vežbe su uradjene na odgovarajući način. U opštoj tišini trudili smo se da ne narušimo mir uspavanih stanovnika Ade.

Posle nekih 60min. provedenih u hladnoj vodi trebalo je pronaći izlaz. Na žalost prva grupa promašila je "rupu" za cela 2m i bila je prinudjena da izadje razbijajući led. Druga grupa promašila je cilj za svega 0,5m. U odbranu naših ronilaca moramo da kažemo da je u medjuvremenu "rupa" ponovo zaledila pa se odozdo nije ni videla. U svakom slučaju pokazano je pravo majstorstvo u podvodnoj navigaciji.

Iako nismo posebni ljubitelji ronjenja pod ledom moramo priznati da smo se lepo zabavili. Uz čaj u "Sunsetu" dogovarane su nove akcije...

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]