Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca
 

U PERIODU OD NOVEMBRA '07. DO MAJA '08. ODRŽANI SU Nitrox, Deep Diver, Advanced Nitrox i Dry Suit Dive KURSEVI.

U zimskom preriodu nismo lenjstvovali niti smo zaboravili ronjenje. Štaviše iskoristili smo ovaj period da proširimo znanja i upoznamo se sa novim veštinama. Kursevi su sprovedeni u skladu sa IANTD standardima i uz korišćenje DIR konfiguracije opreme. Svaki kurs je sadržao bonus predavanje (koje inače nije predvidjeno planom obuke) u cilju šireg sagledavanja specifičnih problema kao i primene u praksi.

Polaznici su pratili predavanja. Gradivo je obimno tako da je hvatanje beležaka bilo nezaobilazno. Posebna pažnja se posvetila planiranju ronjenja. U zavisnosti od nivoa obuke (kursa) smenjivali su se razni parametri koje je trebalo uzimati u obzir. Akademskom delu kurseva sledio je pisani test koji je trebalo uraditi sa 80% tačnih odgovora. Kako je nivo obuke bio viši tako su i testovi bivali teži. Sa svakom daljom stepenicom ronjenje se sprovodi u sve rizičnijem okruženju pa se iz tog razloga traži od polaznika apsolutno savladavanje gradiva. Onaj koji nije pažljivo slušao predavanja imao je dosta muke sa obimnim i ne baš tako lakim testom. Medjutim, uz pomoć instruktora i par dopunskih časova svi smo savladali deficitarni deo i mogli smo nastaviti dalje sa obukom.

Sledili su časovi interaktivne nastave organizovani u obliku Workshop-a na kojima se praktično radilo. Za neke je potpuno nova konfiguracija opreme (DIR) predstavljala veliki izazov i često se kosila sa znanjima o opremi i konfiguraciji stečenim na ranijim kursevima rekreativnog ronjenja. Strpljivi instruktori odgovarali su na more pitanja i kroz priču se prošlo kroz mnoga moguća scenarija tokom ronjenja. Predavanja su počinjala popodne, a često završavala kasno noću.

Pošto smo sigurni da smo savladali "suvi" deo mogli smo se posvetiti vežbama u bazenu. Valjalo je u praksi uvežbati tehnike plivanja, balans i trim, valve drill, ispaljivanje bove kao i donacija dugog creva. AEANx polaznici imali su i dodatno opterećenje - rad sa dodatnom bocom sa deko gasom. Kako bi se ovo uspešno savladalo potrebno je da sve vežbe naučene ranije postanu refleksna radnja. Većini polaznika javio se standardni problem dohvatanja ventila. Sada smo se mogli uveriti koliko je pravilna konfiguracija i tehnika bitna kako bi se ispunio ovaj zadatak.

Polaznike Deep Diver kursa ohrabrivalo je saznanje da su i kolege (sada na AEANx kursu) nekada imale iste probleme. Svaka generacija ima mogućnost da vidi snimke iz vode prethodne generacije. Posmatrajući "starije" kolege kako rutinski rade vežbe i uvode nove elemente (deko boce) davalo im je nadu da će i oni na zadovoljavajući način savladati obuku.

Po završetku bazena sledila je dobro poznata (i u ovo doba godine hladna) Ada Ciganlija. Poligon idealan za usavršavanje tehnika. Težak i zahtevan teren zahtevao je od polaznika maksimum. Mala vidljivost, dno prekriveno rastresitim muljem i 3 stepena temperatura vode uzimali su svoj danak. Zbog bolesti (ili jednostavno hladne vode) pojedini polaznici odustali su i produžili obuku na proleće. Drugi su stegli zube i uspešno prošli program, ali su se posle toga odlučili da krenu "suvi" putem.

Nabavili su suva odela i završili kurs za ronjenje u njima. Posle par sati teorije, prakse u bazenu i zarona u otvorenoj vodi polaznici su stekli osnovna znanja i saznanja o problemima ronjenja u suvim odelima. Pohadjanje ovog kursa mnogima je skratio dug i trnovit put "autoučenja".

Kad je voda otoplila pojedinci koji su propustili zimske časove nastavili su sa obukom. Ostali su na raznim izletima i ekskurzijama pekli novopečeno znanje i primenjivali ga u praksi.

Uz malo muke, učenja i puno smeha i uživanja većina polaznika je zadovoljila i dobilaprelaznu ocenu instruktora. Izdati su privremeni sertifikati i sad možemo početi sa skupljanjem iskustva. Već na jesen čekaju nas nova usavršavanja i avanture. Za one koji ovaj put nisu uspeli da prodju program obuke predstoji još jedan mali napor koji će konačni uspeh učiniti samo još sladjim.

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]