Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

U JULU I AVGUSTU SU ODRŽANI KURSEVI: Nitrox, Deep Diver i Advanced Nitrox Diver

Vežbanje i ronjenje tokom hladnog perioda godine nije obeshrabrilo naše članove, naprotiv, puni elana su prišli pohadjanju specijalističkih kurseva. Ovaj put su za razliku od standardnih rekreativnih PADI kurseva na programu bili napredni specijalistički kursevi po IANTD standardima. Radi se o kursevima Nitrox Diver, Deep Diver i Advanced Nitrox Diver. Kako se ispostavilo ronjenje tokom cele zime se isplatilo i polaznici su na zadovoljavajući način uspeli da se izbore sa novim izazovima.

Prethodila je detaljna teorijska nastava koja je obuhvatala razne aspekte iz polja fizike, fizijologije, hemije, tehnike i mnogih drugih oblasti. Podsetili smo se matematike i fizike iz srednje škole i stekli mnoga nova znanja. 

Detaljno su obrađivani proračuni gasnih mešavina, planiranje gasova i količine. Izrazi kao MOD, TOD, EAD, Po2, PN2, OTU, CNS i mnogi drugi su postali potsvest.

Odvojeno je dovoljno vremena za upoznavanje sa uredjajima za analizu gasova. Pri tome je akcenat bačen na njihovu pravilnu upotrebu i naglašena je neophodnost dobre analize.

Posebna se pažnja obratila na korišćenje tablica i unakrsno korišćenje različitih tablica.

Upoznavanje sa opremom, njeno konfigurisanje i upotreba objašnjena je na interaktivnim predavanjima na kojima je svaki polaznik aktivno učestvovao.

Saznanje da klasična rekreativna oprema ne zadovoljava napredni način ronjenja je za neke bio šok, a sa druge strane posle malo vežbe su sa puno oduševljenja prihvatili specifičnu opremu i dodatke neophodne za složenije zarone.

Veliko interesovanje nas je dovodilo do toga da često do kasno u noc vežbamo sa novom konfiguracijom i ispitujemo sve njene aspekte.

Pritisak na instruktore da se što više sazna je bio veliki i oni su sa uživanjem prenosili svoje znanje.

Naučene su razne tehnike plivanja, izrona zarona i pravilnog odradjivanja deco stopova. Često su za instruktažu korišćeni filmovi koji su vizualnim putem prikazivali neophodne veštine.


Primena i uvežbavanje objašnjenih veština je usledilo u bazenu pod budnim okom instruktora i kamere. Naknadna analiza snimljenog materijala polaznicima je u mnogome pomoglo u otkrivanju grešaka i njihovom ispravljanju

Usledili su praktični zaroni u otvorenoj vodi na jezerima u okolini Beograda. Trebalo je savladati mnoge prepreke i uvežbati mnoge nove tehnike. Kao i u svakoj školi znanja stečena neophodno je proširivati i utvrdjivati.

Na kraju ostaje činjenica da ovakva obuka po svom obimu i zahtevima traži od polaznika maksimalno angažovanje svih resursa, počevši od materijalnih preko psihičkih i fizičkih. Oni koji nemaju dovoljnu čvrstinu, snagu i želju da istraju teško će preći sve prepreke koje ovi kursevi postavljaju. Činjenica da uplata kursa i njegovo pohadjanje ne garantuje sertifikovanje za neke je već dovoljna da odustanu.

Za one koji ipak istraju nagrada je predivni svet tišine koji istražuje samo odabrana populacija i dugi niz uzbudljivih godina istraživanja i otkrivanja. Ovim se približavate eliti našeg divnog sporta!


[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]