Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca
 

"TRENING" zaroni 03.-05.09.'10. Tara

Iz raznoraznih razloga nismo bili u stanju da se organizujemo i u većem broju krenemo na predvidjenu septembarsku ekskurziju u Cavtat. Malobrojne srećnike poveo je Žika, a u njihov lep provod nismo ni sumljali. Medjutim i mi koji smo ostali u Beogradu odlučili smo da ne sedimo skrštenih ruku. Kako smo za jesen isplanirali veći broj ekspedicija i izazovnih zarona odlučili smo da i onako već dobru ronilačku formu dignemo na još viši nivo i dobro se pripremimo za predstojeća istraživanja.

 

Par telefonskih poziva i ekipa je bila organizovana. Destinacija još jednom ove godine, Tara i Zaovinsko jezero. Gasovi su zamešani i svi željno iščekujemo polazak i ronjenje. Na žalost u poslednjem trenutku Bane i Dane iz poslovnih razloga otkazuju. Ostatak je ipak odlučio da sprovede isplanirano. Ekipa se sastojala iz 3 pSCR ronioca, nekoliko AEANx ronilaca i Deep Divera i 3 PADI-jevca koji su pošli sa nama da i oni "uhvate malo dubine". Imali smo nekoliko ciljeva. Ekipa sa ribriderima će se spustiti do dna jezera u cilju sticanja iskustva sa RB na većim dubinama, AEANx ronioci će roniti dubine oko 48-60m sa zadržavanjima na dnu preko 30 min. PADI-jevci će vežbati orijentaciju i upoznati plići deo i kasnije ga skicirati. Na ovaj način svako će obaviti ronjenje u rangu svojih sposobnosti i sticati iskustvo i usavršavati tehnike.

 

Bili smo "naoružani" dovoljnim brojem stage-deco boca. Ronioci na otvoreni krug koristili su dvobocnike petnaestica. Takodje je donešen ceo "asortiman" gasova koji treba da pokriju ronjenja do radne dubnine od 105m i max. dubine od 120m. Prošli put smo na ovoj lokaciji ronili do 80m i dno nije bilo na vidiku. Po našim proračunima nadali smo se dubini većoj od 100m.

 

Po brifingu u timovima su počela ronjenja. Radost i timski duh se osećao u vazduhu. Svako je bio spreman svakome da pomogne.

Uslovi za ronjenje bili su idealni. Vidljivost u plićem delu oko 5m da bi sa porastom dubine rasla do celih 15m i na kraju se na dnu ponovo smanjila na nekih 7m. Temperatura iznad termokline koja se nalazila na nekih 7m 18C a ispod od 14 do 12C u dubljem delu.

 

Prvog dana ronjenja svi planovi su skoro ispunjeni. Ekipe na otvoreni krug preronili su dužinu zida veću od 200m na prosečnoj dubini od 51m. PADI-jevci su doneli upotrebljiv izveštaj o plićem delu.

 

Na našu žalost otkrili smo da je Zaovinsko jezero pri ovom, dosta visokom vodostaju duboko "svega" nepunih 90m. I posle 15min "tumaranja" na toj dubini nije pronadjen još jedan zid koji bi eventualno odveo u veću dubinu. RB tim pomalo razočaran krenuo je na izron. Za utehu zbog manje dubine predstojala im je kraća dekompresija od planirane. Konfor sa ribriderom je što vam vreme više ne "curi" kao na otvoreni krug. Pitanje je samo izdržljivosti na pothladjivanje. Kako će kiseonički deo dekompresije biti odradjen u 18 umesto u 12C stepeni toploj vodi ovo nije predstavljalo poseban problem.

U pauzi izmedju zarona dodeljen je jedan davno zasluženi sertifikat. Ovim ronjenjima Filip je samo potvrdio vladanje znanjima sa Triton Deep Diver kursa.
Popodnevni zaroni radjeni su u rukavcima na dubinama do 30m. Dobra vidljivost i osvetljenost omogućila je efikasno vežbanje plaganja i praćenja motalice. Naravno ručali smo u "Kačari" a večeri provodili u divnoj mirnoj brvnari okruženi drvećem i zvezdama. Vreme smo koristili za kovanje planova za buduće ekspedicije.
Drugi dan ronjenje se vrsilo na nešto većim dubinama dok je RB tim ronio na dubini od 81m sa 35min na dnu. Ovo je naravno tražilo odgovarajuću dužinu dekompresije tako da se pola tima premestilo na drugu lokaciju i ronilo dok su Mika i Mirko još bili u vodi. Mesto sastanka po ronjenju opet je trebalo da bude lokalna kafana.

 

Mala statistika:

Broj zarona: 34 čovek/zarona u dva dana ronjenja.

Aktivnosti: Trening i istraživanje Zaovinskog jezera u najdubljem delu.

Uslovi ronjenja: Vidljivost pri površini oko 5m, na dubini do preko 15m i na dnu (>80m 7m). Temperatura vode 18C iznad 7m i od 14 do 12C stepeni u dubljem delu. Vidljiovost u rukavcima 7 do 10m. Vodostaj visok.

Najveća postignuta dubina: 89.5m, najduži zaron 170min.

Gasovi korišćeni: O2, N50, Air, Tx50/15, Tx21/35 i Tx12/60. Korišćeni su pSCR aparati i otvoreni krug 2x15L.

Zaovine ronjenje
 

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]