Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

PONARA speleo-ronjenje, Novembar 2012.

 

Prošlogodišnja ekspedicija Ponara decembar 2011. završila se brze nego što nam je bilo milo. Pošto smo iskartografisali prvih 60m kanala nadali smo se produzetku. Ispred nas bila je "dina" od mulja koja se podizala ka stropu. Premeravanjem podigli smo toliko sedimenta, a ni poslednje vezište nije delovalo previše sigurno tako da smo odlucili da se vratimo i pokušamo drugi put.

5. novembra 2012. došao je trenutak da pokušamo ponovo. Matija i Mika su se spremili i nadljutskim naporom uspeli da sami dovuku svu potrebnu opremu do sifona. Nisu ni slutili da ce se napor isplatiti.

 

Ronjenje do poslednjeg vezišta prošlo je brzo i rutinski. Vezišta nije više ni bilo. Arijana se otkinula sa stene ali je kraj konopca još bio na mestu. Kratak zastanak za vezivanje i nastavilo se sa novom motalicom.

Ono što smo ocekivali i cemu smo se nadali se i dogodilo. "Dina" od mulja se dizala do naizgled plafona. Na srecu to nije bio plafon vec površina vode na kojoj je plivalo mnoštvo taloga.

Mika je skupio hrabrost i provukao glavu. Pogled u tunel i dvoranu ucinio je da srce brze zakuca.

Nije trebalo mnogo da izadju iz vode i upute se u dalje istrazivanjeje. Za decembar 2012. spremamo novu ekspediciju tokom koje ce se iskartografisati novi tuneli i dvorane i naravno napraviti fotografije.

Ostaje samo toliko da kazemo da oduševljenju onim našta smo naišli nema kraja i obecavamo da cemo to dokumentovati novim slikama i nastavkom karte. Na decembarskoj ekspediciji ocekujemo i ucešce naših prijatelja iz speleo klubova cija ce nam logisticka pomoc biti od neprocenjivog znacaja.

p.s. Naravno vredno je i napomenuti da povratak naša dva heroja nije bio jednostavan. Samo proronjavanje sifona u bukvalno nultoj vidljivosti iziskuje izuzetnu hrabrost smirenost i psihicki napor dok dupla tura transporta opreme od sifona do izlaza u istom danu zaista zahteva krajnji fizicki napor. Svaka cast momci!

Plan sifona

Profil sifona

Plan i profil mape iz speleo odseka Društva "Vladimir Mandić Manda" dopunjena podvodnim delom - Triton

 

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]