Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

 

TEGOVI

Tegovi na pojasu su sinonim za ronioca. Na ovom mestu želimo da istaknemo da je od krucijalnog značaja da je ronilac pravilno izbalansiran, to jest da sa opremom čini izbalansiran sistem.

Ceo sistem treba tako izbalansirati da se postignu sledeći uslovi:

Ronilac po završetku zarona sa skoro praznim dvobocnikom može da se održi na 3m dubine.

Ronilac na početku zarona sa punim dvobocnikom (ca. 6m3 gasa - težina od 4 - 8kg) može bez pomoći winga da ispliva sa dubine. U koliko je to nemoguće mora postojati sistem za odbacivanje balasta ( to može biti pojas sa tegovima, ali i kanister lampa).

U koliko se očekuje opremanje u vodi, oprema mora sama sebe da "nosi".

U koliko ronilac koristi pravilnu opremu (čitaj odela!) neće mu biti potrebni dodatni tegovi ili će oni moći u vidu šipke tz. V weight iza ploče da se integrišu u sistem.

Česta je tendencija da ronioci u suvim odelima (zbog loše tehnike ronjenja) nose preveliku količinu tegova pa to kompenzuju prevelikim wingom, koji je pored toga još skupljen elastičnim gumama. OVO MOŽE BITI OPASNO PO ŽIVOT! Uz pravilnu konfiguraciju većina ronilaca roni sa nekoliko stage boca koristeći wing od samo 18 ili max. 25 L. U koliko vam treba veći BCD negde grešite!

Druga bitna stvar je pravilan raspored težine tako da je omogućen pravilan "trim" tj. horizontalan položaj u vodi. Na dole navedenim primerima vide se različite DIR konfiguravije: Rekreativna konfiguracija sa jednim regulatorom i morkim odelom, rekreativna konfiguracija sa jednim regulatorom i suvim odelom, tek konfiguracija sa mono bocom i suvim odelom i tek konfiguracija sa suvim odelom i dvobocnikom.

ZAJEDNIČKO ZA SVE JE IDEALAN BALANS I SAVRŠEN TRIM*.

Tek 2x15L i Tek mono 15L u suvim odelima

Tek 2x12L i Tek mono15L suva odela i Rek. mono 15L i mokro odelo

Tek 2x15L i tek 2x12L suva odela i Tek 15L i Rek. 15L suva odela

Rek. mono 15L suvo odelo

*NA SLIKAMA SU RONIOCI TRITONOVE ŠKOLE RONJENJA !

OPREMA>

 
 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]