Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

EANx, DEEP DIVER, AEANx I TRIMIX generacije Okt. '09. - '10.

U poslednje vreme na našim ronjenjima često nam se pridružuju ronioci koji nisu članovi našeg kluba. Za posmatrača sa strane sve izgleda jako uigrano i često se gosti osećaju neprijatno u prisustvu tako, naizgled spretnih i dobro obučenih ronilaca. Nije redak slučaj da se i ne primeti da su pojedini članovi u stvari na kursu to jest da odradjuju stažne zarone.

Medjutim, kao i tako često u životu utisak zna da prevari. Oni koji su upravo na kursu se ne osećaju prijatno, pred njima su za njiihov nivo složeni zadaci koje ponekad uspevaju da ispune, a ponekad i ne. Samo mukotrpan i vredan rad od prvog dana dovešće do uspeha i do nivoa uigranosti i obučenosti koji tako dobro izgleda. Ponekad samo instruktor zna koliko koncentracije i muke priredjuje virtualno perfektno izvedena vežba. Sam početak bavljenja tehničkim ronjenjem je najteži.

Posle uvodnog Nitrox kursa pojedinci polako shvataju o čemu se radi. Prva i najteža stepenica je Deep Diver. U tritonu ovaj kurs možemo opisati kao obiman, zahtevam i po malo surov. Surov iz razloga što većina navika koje ste stekli u rekreativnom ronjenju samo odmaže u daljem napretku. Pogotovo navika da kad platite kurs i ispratite gradivo bivate sertifikovani. Ovu zabludu na svojoj koži osetio je veliki broj polaznika. Kako se polako upuštamo u zarone koji su potencijalno opasni po život , praštanja nema. Gradivo se mora savladati. U početku najvažnije je zadržati nadu u sebe i uspeh. Kako to obično biva, posle velike muke, nagrada je sladja. Saznanje da dobro vladate potrebnim tehnikama za duboko ronjenje i konfor koji osećate u bilo kakvim uslovima ronjenja velika su satisfakcija. Postajete deo tima koji reaguje kao jedan i instiktivno donosi iste ispravne odluke.

Svaki naredni kurs je samo proširivanje gradiva. Učenici i učitelji se već dobro poznaju i pitanja postaju dublja i intimnija. Predavanja i diskusije se često protežu do duboko u noć. Zajednički provedeni sati, vežbe i zaroni zbližavaju. Ponekad je i samom učitelju teško da zadrži objektivnost. Medjutim, opasnost opominje i ne dozvoljava opuštanje. Stažni zaroni postaju duži i komplikovaniji, oprema sve složenija i opasnost od otkazivanja time sve veća. Priprema je sve. Jača se i telo i duh.

Dekompresije od 20 minuta se pretvaraju u jednočasovne i duže dekompresije, hipotermija postaje normalna stvar. Baratanje teškom opremom prelazi u naviku. Nije svako za ovo. Sigurno je potrebna doza mazohizma, odricanja. Ne mala finansijska sredstva odvojena su za obuku i opremu. Velike sume novca usmeravaju se na ronjenja, gasove i dr. Da li je to ronilački svet u kojem želimo da živimo? Za nas , DA.
I kad sledeći put ne uspete da odradite vežbu ne gubite veru. Upornost i žeja je najače oružije. Na kraju zaslužene kartice i pre svega ulaznica u neistraženi podvodni svet. Osećaj upuštanja u veliki rizik sa drugovima i povratak na površinu pravi neraskidivu vezu. Ne zaboravite "Put je cilj", uživajte na njem.

Program kurseva i standardi Tritona su jako zahtevni tako da i sa izvedenim fondom časova tri puta većim od predvidjenog desi se da svi polaznici ne zadovolje. Oni koji su položili zaslužili su to u potpunosti ...

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]