Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 


CRNI DRIM


Prilikom ekskrurzije u avgustu 2002. godine bili smo u mogućnosti da izmedju ostalog, posetimo i izvor Crnog Drima. Inače ova rečica, koja se uliva u Ohridsko jezero je dobila ime po svojoj izuzetno čistoj vodi. Kao prirodni fenomen, stavljena je pod zaštitu UNESCO-a.
Bistra čista i hladna voda pruža utočište mnogim endemskim vrstama životinja i biljaka.
Iz ovog razloga strogo je zabranjeno prljanje, a posebno kupanje u ovim izvorima.
Zahvaljujući našem prijatelju Micunu iz Ohrida i uz dozvolu ministarstva omogućeno nam je da ronimo na ovoj lokaciji i da pritom napravimo jedinstvene podvodne snimke.
Kao znak zahvalnosti našem prija telju iz Ohrida, ostavili smo mu kasetu sa snimljenim materijalom, dok smo mi kući poneli fotografije i gomilu lepih uspomena....slikovnice.

Put od Ohrida do Svetog Nauma, gde se izvori nalaze, prošao je brzo i uz živu diskusiju o tome šta nas očekuje i kako treba da se ponašamo. Upozoreni smo da treba da posvetimo posebnu pažnju tome, da ne podignemo mulj i time narušimo podvodnu idilu.
Kada smo stigli na lice mesta shvatili smo o čemu je rec.
Vožnja rečicom dozvoljena je samo u gondolama pokretanim na vesla i to sa "pilotom". Iskusni ljudi koji godinama tuda voze turiste, znaju sve tajne strujanja i način kako da veslajuci ne naruše te predivne prirodne lepote.
Prosto smo se osetili neprijatno kada smo istovarili svu našu opremu. Imali smo utisak kao da su nam odela prljava i da bi ih prethodno valjalo oprati.
Već u gondoli nam je bilo jasno da je voda izuzetno hladna. Krajem avgusta spoljna temperatura je iznosila oko 30 stepeni, dok je na vodi bilo znatno hladnije. Prosečna dubina reke je oko 2m.
Za ronioce, tako posmatrano, prilično
neprivlačno, medjutim po opreznom ulasku u vodu zastao nam je dah. Horizontalna vidljivost prelazila je 70m. Bila je to daleko najbistrija voda u koju smo ikada zaronili. Bazen je u odnosu na ovo izgledao kao muljevita močvara.

     
     

Prizor je bio nestvaran, voda je bila toliko prozirna da smo gledajući se imali utisak da lebdimo u svemiru ili da smo u najmanju ruku okačeni na sajle koje nas drže.
Boje su se samo smenjivale ispred ociju. Prelepa skoro veštački zelena mahovina i paprati bile su prošarane ljubičastim i crvenim tonovima podvodnih biljaka. Korenje drveća je virilo na sve strane kao u nekom filmu strave. Stvara se neodoljiv utisak da vlada sablasna tišina koja biva narušena samo našim disanjem.
Roneći uzvodno, kroz šipražje i rukavce, ono malo mulja što smo možda digli bi otplovilo nizvodno, tako da je vidljivost sve vreme ostala nenarušena.

     
     
Hladnoću vode čija je temperatura iznosila svega 9 stepeni nismo ni osetili, dok nismo primetili da se napolju polako smrkava i da smo pod vodom već više od 90 minuta. Endemske vrste ribica, stabla koja su rasla i hranila se iz vode kao i spektar nestvarnih boja su nam jednostavno odvukli pažnju.
     
     
Najzad stigli smo i do čuvenih izvora. Bili su to više gejziri u pesku. Pritisak vode je podizao sivi pesak u vis i poigravajući se sa njim, mešao ga sa belim peskom sa površine. Igra boja i oblika koji su se pri tome stvarali fascinirali su nas. Doživljaj se ne može dočarati, samo odlazak na izvor može prikazati svu moć i fantaziju prirode.

     
     

Dugo smo se još prisećali ovog zarona i da nam nije fotografija koje smo kao uspomenu poneli, mislili bi da je to bio samo lep san.

 

 

     

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]