Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

Zaovine, Tara Jun 2011.

 

Ronjenje u Martu na zaovinskom jezeru nazvali smo "Suša". Nizak vodostaj jednostavno nam je nametnuo ovaj izraz. Analogno tome sadašnje stanje jezera, bez obzira što nema kiše, slobodno bi mogli nazvati "Poplava". U Martu nivo jezera bio je na rekordno niskom nivou i u mnogome otežavao prilazak vodi, a sad je nivo bio toliko visok da jednostavno možeš zakoračiti u vodu. Sada verovatno dno zida zaista leži na "obećanih" >100m dubine. Kako to obično biva za to ovaj put nismo bili spremni. Dvobocnici 2x15 nisu mnogo obećavali jer su bili puni vazduha, a deko boce su ostale pune, ali u Beogradu. Kako je temperatura vode već od 3m, na kojoj dubini je termo klina 11C, dogovorili smo se da ne ronimo duboko.

 

 

 

Jun 2011.

 

Mart 2011.

 

Prijatno nas je iznenadila prilično dobra vidljivost koja se kretala od 5 pa do preko 10-12m na dubinama većim od 30m. Situaciju smo iskoristili na najbolji način i bez mnogo muke oko ulaska u vodu posvetili se ronjenju.

 

 

Svi timovi su ronili do nekih 55-65m i ostajali na dubini u zavisnosti od stepena obučenosti. Iskoristili smo ove dobre uslove da na najbolji način pojedince upoznamo sa planiranjem dubinskog ronjenja, azotnom narkozom, i kratkom dekompresijom. Teren je bio takav da idealno povezuje sve elemente naprednog ronjenja, orijentaciju, količinu gasa, kontrolu narkoze i finalno odgovarajući profil izrona.

Oni koji su time dobro vladali opušteno su uživali u "laganim" zaronima do dubine od 60-65m i relativno kratkim vremenima dekompresije. Zarone su završavali posle 60-70minuta. Ovakvo ronjenje ostavljalo je dovoljno energije za uživanje u predivnoj prirodi i drugim aktivnostima.

 

Jun 2011.

 

Mart 2011.

 

Popodnevni zaroni sprovodjeni su na tehnički manje zahtevnim lokacijama u rukavcima u kojima je dubina iznosila izmedju 24 i 32m. Dobra vidljivost u prvom rukavcu ronjenje na toj lokaciji učinilo je jednim od najlepših zarona na ovom mestu u poslednjih nekoliko godina.

Uzbudjenje i lepi trenuci učine da čovek i ne oseti kad ogladni. Da "kazaljka ne udje u crveno" pobrinuli su se naši roštilj-majstori Gagi i Dušan. Dokaz da su dobro obavili svoj posao je, samo jedna mutnjikava slika. Niko nije imao vremena da izigrava fotografa dok su se drugi u tišini "obračunavali" sa delom naših majstora.

 

 

"Hladnoća, mrak, zid u bezdan i dobro poznati osećaj azotne narkoze podsetio me je zašto sam nekada davno počeo da ronim. U dubini možeš pogledati u svoju dušu bez ograda nametnutih od društva i biti sam sa sobom. Po nekad je to jako potrebno... "

Mirko

 

Mala statistika:

Za 2 dana uradjeno je 35 čovek/zarona. Temp. vode 11 do 16C. Vidljivost 5-12m.

Najveća postignuta dubina 66m.

Korišćeni gasovi na ekskurziji: AIR, Čisto vazdušno zadovoljstvo :)))!

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]