Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

DRINA, DECEMBAR '08

Vikend pred Sv. Nikolu odlučili smo da na kratko "presečemo" nailazeću zimu i provedemo vikend roneći u kanjonu Drine. Ekipa je bila dobro raspoložena i posle uzbudljive vožnje (magla i sneg) stigli smo u Bajinu Baštu. Po istovaru viška opreme u hotel požurili smo ka Perućcu.

Pogled na Drinu koja je inače tamno zelena nije obećavao. Voda je bila boje bele kafe bez tendencije da se poboljša. Ipak dobro raspoloženi prihvatili smo se sklapanja čamaca i opreme. Kao pravi entuzijasti održali smo brifing i podelili se u grupe. Plan za ronjenje je skovan, samo još majka priroda da učestvuje.

Na žalost ovaj put dobro skovani plan pao je u vodu. Posle sat vremena vožnje kanjonom prva grupa zaranja u tečnost koja bi trebalo da se zove voda. Ni na 20m dubine očitavanje instrumenata nije bilo moguće. Voda je bila blatnjava i neprovidna. Po izronu donešen je plan "očajnika". Poslati "izvidjače" na Taru da provere stanje Zaovinske akumulacije. Šanse su bile male, ali vredelo je pokušati. Deo ekipe ponovo je sklopio čamce i sve utovario u prikolicu. Umorni stigli su u hotel gde ih je čekao zaslužen obrok. Napetost nije popuštala. Očekivala se vest od drugog dela tima koji je na Zaovinama. Vreme je odmicalo, a vesti nije bilo. Tek pošto se spustio mrak stiže vest. Vidljivost na jezeru oko 10m temperatura vode 10 stepeni. Atmosfera je postala opuštenija. Dočekali smo drugu grupu, spremili opremu za sutradan i utonuli u san o lepoj bistroj vodi.

Sledećeg jutra smo rano ustali doručkovali i kranuli na Taru. Kako je nadmorska visina rasla tako je padala i temperatura pa smo se uskoro našli usred snežne idile. Prešavši prevoj pred nama je pukao pogled na jezero. Topla voda je isparavala stvarajući izmaglicu u divnom kontrastu sa zimzelenim rastinjem.

Kratak brifing, podela u grupe i mogli smo najzad da se do mile volje posvetimo ronjenju.

Pojedini timovi ostali su u vodi i preko 70 min. Dubina na mestu ronjenja iznosila je preko 30m i vidljivost je bila odlična.

Srećni i ispunjeni sad smo mogli da se vratimo u Beograd i posvetimo se vežbanju veština na Adi.

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]