Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

"127"

Kratak dokumentarni film o neustrašivom poduhvatu članova tritona Mirka Bevenje i Vladimira Taleskog. 22.08.2002. godine ovi ronioci postavili su novi Balkanski rekord u dubinskom ronjenju na vazduh u slatkoj vodi. Spustivši se na dubinu od 127m postigli su petu dubinu do tada zabeleženu u svetu.

Poduhvat je izveden na Ohridskom jezeru uz prisustvo članova kluba i predsednika Makedonskog ronilačkog saveza SSI instruktora g. Milutina Sekulovskog. Sidro je bačeno u mračne dubine Ohrida na mestu gde je sonar naznačio dubinu od 130m. Kasnije je ustanovljeno da tačna dubina iznosi 127m.

Preliminarno spremanje ekipe za podršku... ... Mirko i Vlatko planiraju...

Pri zaronu min. temperatura vode na dnu iznosila je 4 stepena C pri vidljivosti od oko 8m. Posle 40 min ronjenja "tritonci" su izronili i nisu pokazali simptome dekompresione bolesti. Upotrebom faktora preračunavanja za nedmorsku visinu (na kojoj se jezero nalazi) dolazi se do dubine ekvivalentne nivou mora od 137m. Ovaj faktor bio je bitan pri računanju deko-režima.

Meditacija ... u akciju

Pobedivši trovanje kiseonikom, ugljendioksidom, azotnu narkozu, dekompresionu bolest i hipotermiju ovi odvažni ronioci sa našeg podneblja postavili su novi rekord Balkana i upisali se u kratku listu preživelih u pokušaju da se ovaj rekord obori.

Očevidac Milutin Sekulovski
Polazak u bezdan...
Rekordnom zaronu prethodio je dug period fizičkih priprema kao i niz zarona na dubine od 100 do 115 m.

 

Film o ovom podvigu prikazan je na Beogradskom festivalu podvodnog filma 2002 godine. Više o ovom podvigu možete ovde pročitati.

 

Scenari i režija: Mirko Bevenja, Vladimir Taleski

Ronilačka ekipa: RK Triton

Kamera: Vladimir Taleski

Montaža: Mirko Bevenja

Produkcija: Triton Media

 

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]