Ronilacki klub Triton

Trimix kursRonjenje teorijaBoceTrimix zaron
  

Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 


TRIMIX KURS OKTOBAR 2008

 

TRITONOV TRIMIX

Prva azotna narkoza bila je uzbudljivo i novo osećanje neodvojivo od dubokih zarona. Ubrzo sam shvatio da je i veliki ograničavajući faktor svakog ronioca a da ne spominjem opasnosti koje sa sobom donosi. Obzirom da je ronjenje moja velika strast u koju ulažem sebe koliko god vremena mi preostane od dnevnih obaveza, veoma brzo sam došao do tačke kada sam morao da napravim veliki i uzbudljivi korak u svom ronilačkom putovanju. STANICA TRIMIX!

Dosadašnja ronilačka obuka nije bila uvek laka i brza. Ulaganje u sebe i mnogo vremena provedenog vežbajući, savlađujući nove ronilačke veštine na raznim nivoima obuke i na Tritonovim workshopovima dovele su me do željenog cilja. Toj spremnosti da napredujem dalje u mnogome su doprinele ekskurzije i izleti na kojima se ronilo i po 2-3 puta dnevno u svim uslovima, vremenskim prilikama, dobu dana i noći i sticalo neprocenjivo iskustvo. Sa kolegom iz kluba upisao sam u "Tritonu" trimix kurs po IANTD-u i krenuo na časove teorije. U početku, dosta toga poznatog sa deep diver-a i advance nitrox-a ali sve više i više elemenata novog. Ubrzo shvataš da ovde nema mesta greškama i nagađanjima. Provežbavaju se najverovatniji scenariji i diskutuje o svim eventualnostima. Paralelno se praktično na adi utvrđuju stečena znanja i veštine i vežbaju najzastupljeniji elementi zarona koji nas čekaju. Tu je i novi element koji utiče na ranije doterani trim - argonska boca. Gas u njoj, spašće nas prekomerne hipotermije.

Dve nedelje kasnije, spremniji nego ikad, sa gomilom dvobocnika, stage-ova, pripremljenim zalihama potrebnih gasova krećemo put krupajskog vrela - podvodne pećine koju je Mirko uspeo da istraži do 112 m dubine. Stižemo predveče i dok smo se opremili već je sumrak. Prvi zaron je na vazduh. Na 51 m se podsećamo zašto nam je azot protivnik. Narkoza već deluje u nimalo jednostavnim uslovima, vrelo slabo radi i sendiment sa zidova je značajno umanjio vidjivost. Sve vreme prateći plan, dubinu, položaj ariane i svog para krećemo na izron. Pećina poznata od ranije kao da se opet promenila. Uvek otkriješ nešto novo. Odrađujemo deep stopove i radimo dekompresiju na vazduh. Izlazimo iz pećine po potpunom mraku i uz pomoć lampi se vraćamo u bazu. Na debrifingu su sabrani utisci i napravljen je plan za dalje. Sledećeg dana počeli smo da ronimo na trimix i odmah smo primetili da nismo ništa primetili, odnosno ni traga narkozi. Film u boji. Sve je bilo jednostavnije i lepše a dubine su bile 51m, 60m, 71m. Deko gasovi N50 i 100% kiseonik su nam pomogli da dekompresiju odradmo brzo i sigurno. Sam osećaj umora posle zarona, kojem azot u dobroj meri doprinosi, nije bio prisutan. Više smo se umorili oko nošenja deko boca pre i posle zarona i mešanja gasova i punjenja dvobocnika.

Šlag je ostavljen za kraj - 88,6 m dubine na kojoj sam se osećao kao što se osećam ispod 30 m. Da nisam imao dubinomer stvarno bih mislio da sam na 25m. Na 76m na vazduh sam osetio narkozu tako snažno da sam morao da se vratim a sad moram sebe da nateram da ne idem dublje zbog plana i ne probijem vremena za koja me pokrivaju back gas i deko gasovi. Povratak je bio zanimljiviji nego ikad, pun svega i svačega na šta ranije nisam obratio pažnju (odn. čega se verovatno nisam sećao). Posle, sad već rutinske dekompresije, na N50 i čist kiseonik u 96. minutu vratili smo se na površinu. Osmeh na licima naših instruktora, Mirka i Vlatka je bio potvrda uspešno završenog kursa. Posle svega, malo je reči za sve opisati. Hvala Mirko i Vlatko! Zento stižemo!!!

(Branislav Pavlović)

TRIMIX - ILI FORMULA 1 RONJENJA!

Jasno je da do ovog nivoa stižu samo retki, dovoljno uporni, sposobni i bar iz ugla većine ljudi, po malo ludi. Ali da krenem od početka.

Interesovanje za ronjenje pobudilo je, kao i kod većIne rekreativnih ronilaca, gledanje dokumentranih emisija na kanalima tipa Discovery. Nakon polaganja OWD kursa, pomislio sam da je ceo ronilački svet moj. Uživaću u podvodnom svetu, razgledati korale, živopisne ribice, a možda sretnem i po koju ajkulu. Tako sam se našao u Crvenom moru, na 30m dubine, okružen sa nekih verovali ili ne 30-ak PADI ronilaca, prava podvodna saobraćajna gužva! Da bih u jednom trenutku, na za mene u to vreme nezamislivoj dubini, video ronilački par, kako sami uživaju u tišini i lepoti prirode. Odluka je donešena i ja ću jednog dana stići do tih dubina! A jedini pravi put je predstavljalo tehničko ronjenje.

Klub Triton je bio logičan potez, iskusni instruktori, a ubrzo i pravi prijatelji, stepenicu po stepenicu su me uveli u svet tehničkog ronjenja. Mozaik se dugo slagao. Preko Nitrox, Deep Diver i Advance Nitrox kursa, uz postepeno skupljanje specifične tehničke opreme i značajna odricanja u pogledu vremena i finansija. Ali sada slobodno mogu reći da se sve isplatilo!

Posle svih savladanih tehnika ronjenja na vazduh, jedina preostala prepreka je bila azotna narkoza. I pored kondicije, i ponavljanja svih tehnika, dok ne postanu refleksne radnje, ipak nas ograničava fiziologija. Na dubinama preko 50 metara, narkoza nas sprečava da adekvatno reagujemo u nepredvidjenim situacijama. Tu na scenu stupa trimix.

Intenzivan kurs je trajao 15 dana. Termini za teoriju su dogovarani ovako: "Počinjemo u 18h, a završavamo kad obradimo sve teme." U prevodu, do kasno u noć. Sva potrebna znanja su nam detaljno predstavljena, uvek dodatno objašnjena i primerima iz ličnog iskustva instruktora. CNS, OTU i računjanje potrebnih gasova su prešli u podsvest. Jednostavno, kad je došao dan za teorijski ispit nije trebalo veče pre učiti iz knjige, sve je već bilo duboko urezano u naše pamćenje.

Praktični deo su činili mnogobrojni zaroni na Adi, u kompletnoj opremi. Finale kursa je bilo ronjenje od četiri dana na vrelu Krupaje, u pećini koja se pruža i dublje od do sada istraženih 112m i predstavlja stalni izazov! Posle pripremnih zarona na vazduh, senzacija prvog trimix zarona je bilo neverovatna! Na dubini, gde smo ranije bili na ivici mogućnosti, sa trimixom smo bilo potpuno "trezni"! Napokon se sećam dela pećine na dubinama ispod 60m. Korišćenjem trimixa, N50 i čistog kiseonika sam zajedno sa timom, uradio i finalni zaron na 85.5m u trajanju od 95 minuta! Trimix kurs sam položio svojim najdubljim i najdužim zaronom, bar do sada!

Pećina je specifična sredina za ronjenje, vrlo zahtevna i sigurno ne prašta greške, ali smo je uspešno savladali, zahvaljujuci obuci koja je bila vrhunska. Hvala još jednom celoj ekipi  Triton instruktora!

(Ivan Malagurski)


 


 

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]