Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

DIVLJE SEKE

U doba sve većeg ribolova bilo kočama, mrežama, dinamitom, parangalima ili puškom podvodnim bićima postaje sve teže da opstanu. Prirodnu ravnotežu poremetila je najsavršenija životinja - čovek. Nekontrolisano izlovljavanje u ozbiljnoj meri narušava i ovako jako osetljiv eko sistem. Nama, roniocima to jako lako pada u oči. Roneći iz godine u godinu na istim lokacijama primećujemo sve veće odsustvo vodenih stvorenja. Ostale su samo još retke lokacije na kojima je moguće videti veće primerke riba. Ove lokacije se uglavnom nalaze daleko van domašaja gramzivih dinamitaša, na podvodnim hridima - SEKAMA, daleko na pučini.
Koče ih izbegavaju, dinamitašima su nedostupne, a za lov sa puškom na prevelikoj dubini. Na ovakvim prirodnim skloništima se stvaraju mali složeni eko sistemi koje u najbolju ruku narušava poneki uporni ribar svojim parangalima. Ovakve lokacije, oni jako retko odaju i prenose dalje, tako da ostaju relativno očuvane.
Ronilački tim Tritona ima mogućnost da ovakve lokacije poseti i da kamerom "ulovi" žitelje ovih podvodnih "skloništa". Medjutim, kako obično biva, i ribe prepoznaju "lovca", tako da nam je većina susreta sa impozantnim stvorenjim podmorja ostala nezabeležena. Ostaju uspomene i nade da će se slični susreti sledeći put desiti u prisustvu kamere.

Destinacije se obično nalaze daleko od obale, od 2-15 milja i dubine dostižu i 100m. Za takve zarone naša oprema je idealna. Pored neophodnih znanja iz oblasti tehničkog ronjenja neophodno je i dobro poznavanje metereologije, navigacije, kao i ponašanje stanovnika morskih dubina.
Vremenske prilike na ovim udaljenim lokacijama znaju da iznenade i u tim prilikama neophodno je sačuvati prisebnost i reagovati na pravi način.

     
     
U dubinama se mogu sresti razna bizarna stvorenja, kao što je na primer ovaj čudni dubinski jež...

     
     
ili korali i ove zvezde živopisnih boja.

     
     

I jastozi preferiraju dubine
     
     

 

Nadamo se da će ova retka utočišta stanovnika mora ostati još dugo netaknuta kako bi se očuvala lepota podvodnog sveta, koju čovek izgleda ipak nedovoljno ceni.


     

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]