Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca
 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

HERCEG NOVI
AVGUST 2007.

 

Posle dužeg vremena put nas je ponovo naneo u Crnu Goru. Baza nam je bila u Herceg Novom. Ovaj put se putovanje odužilo. U Podgorici nas je dočekalo paklenih 43 stepen. Medjutim, već na trajektu osetivši miris mora zaboravili smo sve muke i avantura je počela.

Na odredištu srdačno nas je dočekao naš domaćin Dragan Gačević iz kluba "Marina" sa brodom "Norma II".

 

 

 

Pošto smo se gogovorili o lokacijama ronjenja i dnevnom toku dogadjaja ronjenje je moglo da počne. Dvadesetak ljudi podeljeno je u četiri grupe od kojih je svaka imala svog vodju. Članovi kluba podeljeni su po iskustvu i opremi. Dogovorili smo se da posetimo sve olupine u okolini i da svi članovi rone na svim lokacijama. Jedina razlika je bila u dužini boravka na dnu.

Brifinzi su radjeni svako jutro pred polazak.

 

 

Vožnje do lokacija bile su brze i zanimljive. Norma II i njen kapetan Dragan nepogrešivo su nalazili podvodne objekte. Teško je ne diviti se veštini sidrenja na dubini od četrdesetak metara samo uz pomoć prirodnih orijentira.

 

 

Lokacije podvodnih objekata nalazile su se uglavnom na dubinama od 30-40m. Ronilo se i na rtu Veslo i sličnim lokacijama koje su nas vodile na veće dubine. Svi članovi mogli su da osete azotnu narkozu i njen uticaj. Grupa najiskusnijih roneći sa dvobocnicima ostajali su na prosečnim dudubinama od 36m nekih 40 minuta radeći potom neophodnu dekompresiju. Pri tome se videlo šta može doneti ubrzana dekompresija uz pomoć odgovarajućih gasova. Ovo je bio dobar uvod u tehničke kurseve koji startuju početkom jeseni.

 

Vežbali smo pravilnu penetraciju u olupine i razgledali detalje na potopljenim podvodnim objektima.

 

Instrktori su sa ponosom posmatrali svoje učenike. Osnovne veštine tehničkog ronjenja dobro su savladane. Uticaj na mladje članove je toliki da su i oni počeli sa pokušajima da na odgovarajući način rone. Tradicija Tritona se na najbolji način nastavlja.

 

 

 

 

U pauzi izmedju dva zarona stajali smo u Žanjicu da se okrepimo. Restoran kod "Goluba" pokazao se za nas "najinteresantnijim".

 

 

 

Posle ručka polazili smo na drugi zaron i pre nego što nam je drago dan se bližio kraju.

 

Vreme nas je poslužilo i dani su proleteli kao u snu. Beograd nam se činio daleko, ali dan za povratak je ipak došao. U sećanju će nam ostati dani provedeni na olupinama i vremeplov u neko davno prošlo vreme.

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]