Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

"DŽIN NA DNU MORA - OPERACIJA ZENTA "

Film je priča o istorijskoj potrazi za potopljenom Austrougarskom krstaricom Zenta potopljenom početkom I Svetskog rata. Članovi Tritona su od 1997. g. pokušavali intenzivnim pretragama i zaronima da otkriju poziciju potopljene krstarice. Sreća se osmehnula 1998. godine i snimanje je moglo da počne 2000. g. U više navrata roneći na vazduh ekipa Tritona je sa dna (oko 70m) donela desetine sati podvodnog materijala. Paralelno su tekla istraživanja po pomorskim muzejima i bibliotekama kao i intervjui sa očevidcima i potomcima lica umešanim u potapanje Zente. Došavši do mnogih novih saznanja snimljen je dokumentarni film zasnovan na istorijskim činjenicama.

Roneći na vazduh i dobro adaptirani na narkozu najveći problem predstavljala je dekompresija koja je skraćivana upotrebom kiseonika.

Sudbina je htela da prvi kadrovi broda budu snimljeni tačno na dan potapanja 16. avgusta ali 87 godina kasnije, tj. 2001. godine.

Film o ovom podvigu prikazan je na Beogradskom festivalu podvodnog filma 2002 godine i osvoji prvo mesto u konkurenciji domaćeg filma. Na festivalu u Antibu film je prošao vrlo zapaženo i dobio posebnu nagradu.

Više o pronalaženju i o samom brodu možete ovde pročitati.

 

Režija: Aleksandar Ljuština

Scenario: Miodrag Ilić

Ronilačka ekipa: RK Triton

Kamera: Vladimir Taleski, Mirko Bevenja, Živojin Stojankić

Montaža: Videovizija

Produkcija: Triton Media

 

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]